Bodite pozorni na kratko sapo in kašelj 

17. november 2020

 Vsako tretjo sredo v novembru, letos je to 18. november, obeležujemo svetovni dan kronične obstruktivne pljučne bolezni (KOPB). Ta je trenutno tretji najpogostejši vzrok smrti na svetu, čeprav jo je mogoče preprečiti in ustrezno zdraviti.

Za bolezen so značilni kratka sapa, kronični kašelj ter povečano nastajanje sluzi. Kajenje je daleč najpogostejši vzrok obolevanja. Redkeje nastane zaradi vdihavanja dima, ki nastane pri kurjenju, onesnaženega zraka, prahu ali kemikalij, lahko pa vse to pripelje do nenadnega poslabšanja bolezni. Pri KOPB se vnamejo dihalne poti, kar se kaže s stalnim kašljem in izmečkom (kronični bronhitis). Sčasoma pride tudi do okvare pljučnih mešičkov, ki propadajo in vodijo v prenapihnjenost pljuč (emfizem). Spremembe na pljučih so trajne, iz vnetih bronhijev se izločajo določene snovi, ki prek krvi preidejo v telesna tkiva in sprožijo propadanje mišic.

Bolezen ni ozdravljiva, vendar lahko bolniki z ustreznimi ukrepi prispevajo k izboljšanju kakovosti življenja. Zelo pomembna je telesna dejavnost, da se jim zdravstveno stanje ne poslabša ter da ohranijo dobro kondicijo in imunski sistem. Vadijo naj vsaj trikrat tedensko – če ne gre drugače, bo zadostovala tudi redna hoja. V času epidemije, ko se  vse bolj zadržujemo v svojih domovih lahko 
uporabijo sobno kolo; dobro je tudi, da med sedenjem nekajkrat vstanejo in sedejo nazaj; izvajajo dihalne in raztezne vaje. Za ohranjanje mišične mase rok pa dvigujejo uteži, ki jih lahko zamenjajo s polnimi pločevinkami ali plastenkami.

Bolniki se lahko vključijo v pljučno rehabilitacijo, ki je organizirana v zdravstvenih ustanovah. Podporo, nasvete in pomoč pa najdejo tudi v Društvu pljučnih in alergijskih bolnikov Slovenije, spletna stran:  http://www.dpbs.si.

Na fotografiji: Osnovna preiskava za odkritje KOPB je spirometrija, ki jo lahko opravite v ambulanti družinskega zdravnika. 


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media