Dostopnost do stranišč vse boljša

19. november 2020

 V zadnjem desetletju se je v Sloveniji močno izboljšalo stanje na področju dostopnosti do stranišč, so ob današnjem svetovnem dnevu stranišč zapisali v Statističnem uradu. Obeležujejo ga po vsem svetu, da bi povečali ozaveščenost in pripravljenost lokalnih skupnosti za boljše sanitarne pogoje.

Glede na zadnji popis prebivalstva in stanovanj leta 2018 je bilo brez notranjega stranišča pri nas še skoraj 20.000  naseljenih stanovanj (2,9 odstotka), v njih je živelo 49.300 (2,5 odstotka) prebivalcev, največ v Prekmurju, najmanj pa na Gorenjskem. Večina teh stanovanj je bilo izven mest, pretežno je šlo za stare stavbe, grajene pred letom 1945. Za primerjavo: leta 1991 bilo brez notranjih stranišč osem odstotkov stanovanj, deset let prej pa 26 odstotkov.

Generalna skupščina Združenih narodov je pravico do vode in sanitarij za eno od osnovnih človekovih pravic priznala leta 2010, današnji dan pa je za svetovni dan stranišč razglasila leta 2013. S tem je želela podpreti prizadevanja za izboljšanje higienskih razmer po svetu. Urejene sanitarije namreč močno vplivajo na izboljšanje higienskih, posledično pa zdravstvenih razmer, saj pomembno prispevajo k zmanjšanju pojavov kužih in črevesnih bolezni, ki v svetu zahtevajo ogromno življenj.

Društvo za kronično vnetno črevesno bolezen (KVČB) ob svetovnem dnevu stranišč že dvanajsto leto zapored izbire najbolj urejeno javno stranišče. Tega izbirajo zato, ker morajo bolniki s kronično vnetno črevesno boleznijo zaradi svoje bolezni pogosto obiskovati stranišča in jim veliko pomeni informacija, kje v obiskanih občinah in bencinskih črpalkah ob avtocestah v Sloveniji imajo možnost dostopa do stranišča in kako urejene so sanitarije. Hkrati pa želi društvo spodbuditi občine in druge javne institucije k skrbi za čista in primerno urejena stranišča.  Ocenjevanje stranišč so izpeljali poleti, jutri bodo razglasili najbolj urejena. Več informacij najdete na spletni strani društva: https://najjavnostranisce.kvcb.si/


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media