Jejmo domače, danes in vse dni 

20. november 2020

Tudi če imate navado zajtrkovati kaj drugega, si danes le privoščite kruh z maslom in medom, mleko ter jabolko. To je tradicionalni slovenski zajtrk, ki bi ga dobili otroci v vrtcih in šolah, če ne bi potekalo šolanje na daljavo. Obeležujemo namreč dan slovenske hrane, namenjen ozaveščanju o pomenu lokalno pridelane hrane in podpori domačim pridelovalcem.

Kot so spomnili na ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, je to priložnost, da podpremo slovenske pridelovalce in predelovalce hrane, da posežemo po lokalno pridelani hrani, podpremo prizadevanja za ohranjanje čistega in zdravega okolja ter ohranjanje podeželja, obenem pa je tudi priložnost za seznanjanje mladih s postopki pridelave in predelave hrane. Seveda pa je tudi priložnost za opozarjanje na zavržke hrane.

 Kmetje in drugi proizvajalci živil oz. celoten prehranski sektor trenutne razmere, zaznamovane s koronavirusno krizo, po navedbah ministrstva močno občutijo. Zaradi zaprtja gostiln, restavracij, šol, vrtcev in drugih javnih zavodov ter prepovedi organiziranja dogodkov se je prodaja kmetijskih pridelkov in drugih živilskih proizvodov zelo upočasnila ali pa celo zaustavila.

Ministrstvo bo s pomočjo humanitarne organizacije z zajtrkom razveselilo nekaj materinskih domov in drugih skupnosti, med katerimi so tudi brezdomci, deložiranci, zasvojenci in psihiatrični bolniki. Bolnišnicam bodo namenili jabolka za zdravstvene delavce in bolnike.

 Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje pa ob tej priložnosti spodbujajo k razmisleku o prehranjevalnih navadah.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media