Pomoč pri uporabi računalnikov in pametnih telefonov med epidemijo

20. november 2020

Socialno podjetje Simbioza je posameznikom s kakršnimikoli težavami pri uporabi informacijske tehnologije vsak delovni dan med 9. in 15. uro na voljo za brezplačno individualno pomoč, in sicer preko telefona (040 778 475) ali elektronske pošte (lab@simbioza.eu).

Poleg tega kljub epidemiji organizirajo brezplačne skupinske tečaje uporabe računalnikov in telefonov. Kot je povedala vodja projektov Brigita Dane, so tečaji posebej prilagojeni predhodnemu znanju večinoma starejših učencev in njihovim zmožnostim. "Nove učence sprejemamo vsak mesec," je še dodala. Poučna druženja sicer trenutno zaradi razmer potekajo na daljavo, a so se pri Simbiozi potrudili, da so navodila za dostop do predavanj in vaj zelo razumljiva. Sicer pa sta na tečajih trenutno bolj v ospredju druženje in pogovor.

Razkrila je tudi, da Simbioza skupaj z BTC City trenutno pripravlja tudi brezplačno mobilno aplikacijo, ki bo na enem mestu ponujala vse za starejše uporabnike pomembne informacije, od telefonskih številk zdravstvenih ustanov in možnosti SOS klica, do praktičnih video navodil za uporabo pametnih telefonov in računalnikov. Aplikacija bo ponujala tudi poslušanje radia in druge razvedrilne vsebine. "Pri razvoju aplikacije smo sodelovali s skoraj 50 našimi učenci, tako da smo lahko iz prve roke izvedeli, kaj želijo in potrebujejo v aplikaciji," je povedala Danetova.

Kako naj se svojci ali drugi laiki lotijo poučevanja starejših glede uporabe računalnikov in mobilnih telefonov? "Od starejših učencev velikokrat slišimo, da so se k nam prišli učiti zato, ker njihovi svojci nimajo časa, ali pa so jim uporabo tehnologije razložili tako na hitro, da niso razumeli," je povedala Danetova. Zato morebitnim laičnim učiteljem svetuje, da pri učenju ne podajajo preveč informacij naenkrat, da jih podajajo počasi, postopoma in potrpežljivo. Po njenih besedah je najpomembnejši korak za uspešno poučevanje starejših o uporabi informacijske tehnologije odprava strahu pred njo, da denimo ob napačnem kliku naprave ne bo razneslo ali izbrisalo vsega na njej. Pomaga tudi, če ji z naprave izbrišejo odvečne ikone aplikacij. Po njenih izkušnjah starejšim učencem za razumevanje tehnologije in pomnenje postopkov njihove uporabe pomagajo tudi prispodobe. 

Povzeto po STA


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media