Okrnjene razstave jaslic

29. december 2020

Jaslice v Vojniku

 Jaslice so nepogrešljiv element prazničnega vzdušja in marsikje jih, vsaj v manjšem obsegu, razstavljajo tudi letos, seveda ob spoštovanju ukrepov za preprečevanje okužb z virusom covid-19.

V frančiškanskem samostanu na Sveti Gori je razstava jaslic v skromnejši obliki kot sicer,  na ogled bo  do 10. januarja 2021.

Velike in lepe jaslice, s potočki, mlinčki in številnimi figuricami živali, so kljub epidemiji postavili v frančiškanski cerkvi na Prešernovem trgu v Ljubljani.  Po mah so šli bratje frančiškani celo v gozdove Kočevske reke. Ogled je možen ob upoštevanju zaščitnih ukrepov do 20. ure zvečer. 

 V Vojniku velike prireditve, kot je bila zadnjih pet let, ne bo, so pa jaslice postavili okoli farne cerkve, v parku in pred poslovnimi prostori podjetnikov v Vojniku. Na ogled bodo do 6. januarja 2021.

 V Štanjelu domačini svoje izvirne in prisrčne jaslice že tradicionalno postavijo na okenske police, pragove, dvorišča. Tako je tudi letos, ogledate si jih lahko do 6. januarja 2021.

V Muzeju Velenje so tako kot že 18 let doslej, postavili jaslice, ki so na ogled v parku Velenjskega gradu.

V nekaterih župnijah pa so duhovniki povabili farane, naj jim pošljejo fotografije jaslic, ki so jih postavili doma. Najdete jih denimo na spletni strani zupnija-bloke.si.

V Gradežu pri Turjaku, kjer so obiskovalci zadnja leta lahko občudovali tudi po 350 jaslic, je tamkajšnje društvo za ohranjanje dediščine letos zbralo 140 jaslic. Razstavili so jih na prostem, pod kozolci, nadstreški, na oknih, a so oglede naknadno odpovedali.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media