Popis prebivalstva že devetnajstič

8. januar 2021

Statistični urad RS (SURS) bo v letošnjem letu znova izvedel popis prebivalstva, gospodinjstev in stanovanj. Rezultati tovrstnih popisov so osebna izkaznica države, ogledalo, ki pokaže, koliko nas je, od kod prihajamo, kakšna je naša izobrazbena raven, koliko nas je zaposlenih, koliko neaktivnih, v katerih tipih družin živimo, v kakšnih stanovanjih stanujemo. »Minipopis« prebivalstva (po starosti in spolu) statistični urad sicer opravi štirikrat na leto. 

 To bo 19. popis prebivalstva na Slovenskem in četrti, ki bo izpeljan registrsko. To pomeni, da statistični urad podatke zbira iz različnih evidenc: iz administrativnih registrov (centralnega registra prebivalstva, registra nepremičnin, registra prostorskih enot, evidence gospodinjstev); iz podatkovnih baz različnih ministrstev in drugih državnih organov oz. institucij: ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti ter ministrstva za šolstvo,  zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje ter zdravstveno zavarovanje, finančne uprave, gospodarske, obrtno-podjetniške in trgovinske zbornice, iz statističnega registra delovno aktivnega prebivalstva iz rednih letnih statističnih raziskovanj in iz predhodnega popisa prebivalstva. Zbrane podatke bo statistični urad objavljal postopoma, podatke o številu prebivalstva že konec aprila 2021.

Slovenija je popis prebivalstva kot ena redkih evropskih držav prvič izpeljala na registrski način leta 2011, nato pa še v letih 2015 in 2018. V letošnjem letu bodo popis izvedle vse članice Evropske unije, deset držav registrsko, prav toliko s kombinacijo podatkov, zbranih na terenu, in podatkov iz registrov in baz, šest držav pa tradicionalno, z zbiranjem podatkov na terenu.

Foto: arhiv SURS


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media