Zdravstvena zavarovalnica s 87 milijoni primanjkljaja

26. januar 2021

 Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) je po prvih podatkih o poslovanju lansko leto zaključil s primanjkljajem v višini 87 milijonov evrov, ki ga je zavod pokril iz lastnih virov sredstev.

Generalni direktor Marjan Sušelj je ob tem ocenil, da je ZZZS kljub zahtevnim pogojem poslovanja v epidemiji covida-19 uspešno zaključil leto. Poravnaval  je namreč vse svoje obveznosti do izvajalcev zdravstvenih storitev, za uresničevanje pravic zavarovanih oseb iz obveznega zdravstvenega zavarovanja in za obvladovanje epidemije covida-19, je na novinarski konferenci pojasnil Sušelj.

Prihodki zdravstvene zavarovalnice v lanskem letu so znašali 3,25 milijarde evrov in so za 152 milijonov evrov oziroma za 4,9 odstotka večji glede na leto prej. Prihodki so za 33,2 milijona evrov večji od načrtovanih, največ zaradi večjih prihodkov od prispevkov, ki so bili višji za 132,4 milijona evrov. Prihodki od prispevkov sicer predstavljajo 94,6 odstotka vseh prihodkov.

Odhodki ZZZS pa so znašali 3,34 milijarde evrov in so v primerjavi z leto 2019 večji za 9,5 odstotka oz. za 289,7 milijona evrov. Največjo rast odhodkov izkazujejo odhodki za nadomestila plače zaradi začasne zadržanosti od dela (16,4 odstotka), sledijo odhodki za cepiva (16,3 odstotka), odhodki za zdravila (15,3 odstotka), odhodki za medicinske pripomočke (9,5 odstotka) in odhodki za zdravstvene storitve (8,6 odstotka).

Zdravstveno blagajno je pri pokrivanju stroškov, povezanih z epidemijo, z interventnimi zakoni lani nekoliko razbremenil državni proračun. ZZZS je tako lani z naslova začasnih ukrepov prejel 62 milijonov sredstev iz državnega proračuna. Za povračilo za oprostitev plačila prispevkov za obvezno zdravstveno zavarovanje je šlo 61,9 milijona evrov in 163.000 evrov za povračilo izplačila dodatka za nevarnost in posebne obremenitve v času epidemije.

Pri izvajanju določenih ukrepov po interventni zakonodaji pa je ZZZS imel samo vlogo posrednika pri zbiranju podatkov in plačevanju stroškov. Tako je upravičencem izplačal 181,4 milijona evrov sredstev, ki jih je prejel iz državnega proračuna. Med drugim je bilo zaradi izpada programa izvajalcem zdravstvene dejavnosti izplačanih 105 milijonov evrov, 4,9 milijona evrov za stroške odvzema brisov na okužbo z novim koronavirusom in 45,1 milijona evrov za povrnitev materialnih stroškov, povezanih z epidemijo.

Povzeto po STA


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media