Praznovanje kulturnega praznika v digitalnem okolju

5. februar 2021

 Prešernov dan, 8. februar, bo letos potekal na drugačen način, večinoma na spletu, pa tudi po radiu in televiziji.

Recital Prešernove poezije, ki ga pred njegovim spomenikom v Ljubljani, pa tudi v drugih krajih, že 35 let pripravlja Združenje dramskih umetnikov Slovenije, bo potekal le v radijskem studiu.  Začel se bo ob 12. uri in zaključil ob 13.30, dramskim igralkam in igralcem lahko prisluhnete v neposrednem prenosu na 3. programu nacionalnega radia - program Ars, poezija pa bo prek ozvočenja odmevala tudi v mestnih središčih Ljubljane, Kopra, Celja in Maribora. Kot so sporočili iz združenja, se jim bo pridružil violončelist Gregor Fele, član simfoničnega orkestra RTV Slovenija, poskrbeli pa bodo tudi za video prenos na spletnih straneh.

Gledališča bodo na ta dan predvajala različne predstave, v kranjskem, ki nosi ime po Francetu Prešernu, pa bodo prikazali tudi pogovor z letošnjimi nagrajenci. Cankarjev dom bo v svoji videoteki in na kanalu YouTube zavrtel večino videoprodukcij kulturno-umetniškega programa, ki so nastale od prve ustavitve javnega življenja marca lani do danes, med njimi sedem koncertov.

Slovenska kinoteka bo nagrajenega režiserja Matjaža Ivanišina počastila s spletno projekcijo njegovih kratkih filmov in pogovorom, Pokrajinska in študijska knjižnica Murska Sobota pa se bo poklonila Feriju Lainščku z literarno-glasbenim performansom.

Različne programe v digitalni različici so pripravili tudi muzeji, galerije in knjižnice po državi. Narodna in univerzitetna knjižnica bo predstavila svoje nove pridobitve, med njimi rokopisa Franceta Prešerna in Janeza Ludvika Schönlebna, zapuščino slikarke Melite Vovk Štih, korespondenco Antona Ocvirka in osebni arhiv stripov Santiaga Martina. V Mestni knjižnici Ljubljana (MKL) so pripravili raznolik program za vse generacije. Med drugim se lahko ob 10. uri preko spletne delavnice naučite delati Prešernove kroglice, kasneje spoznavate haiku poezijo, prisluhnete pogovoru z igralko Marušo Majer in režiserjem Matjažem Ivanišinom, ob 20. uri pa bodo Prešernove pesmi brali priznani slovenski ustvarjalci, pisatelji, publicisti, intelektualci in zaposleni iz MKL.

 Praznovanju kulturnega praznika se bo pridružil tudi rocker prekmurskih ravnic Vlado Kreslin z Malimi bogovi na spletnem koncertu v živo z lokacije v Ljubljani, ki jo bodo razkrili na dan koncerta. Ob svojih največjih uspešnicah ter skladbah, ki jih ni igral že vrsto let, je napovedal tudi preplet lastne in Prešernove poezije.

Nekoliko drugače pa bo praznoval Slovenski tolkalni projekt SToP, ki je v ta namen zbiral nekajsekundne videoposnetke, v katerem vsaj tri osebe igrajo na kuhinjsko posodo in kante, lesene predmete ali tipkovnice in pisalne stroje. Izbrane videoposnetke ter v živo izvedene skladbe SToPa bo mogoče videti na koncertu preko spletne strani Slovenske filharmonije.

Več prireditev, s katerimi se bomo po vsej Sloveniji poklonili spominu na Franceta Prešerna, najdete na straneh ministrstva za kulturo in na povezavi: https://kulturnibazar.si/objave/presernov-dan/

Prešernovi nagradi v letu 2021 prejmeta pisatelj Feri Lainšček in arhitekt Marko Mušič. Nagrajenci Prešernovega sklada pa so Brane Senegačnik za pesniško zbirko Pogovori z nikomer, violinistka Lana Trotovšek in gledališki režiser Tomi Janežič za dosežke v zadnjih treh letih, Matjaž Ivanišin za režijo in scenarij igranega celovečernega filma Oroslan, slikar Sandi (Aleksander) Červek za razstavo 1 + 1 = 11 v Galeriji mesta Ptuj ter arhitekti Blaž Budja, Rok Jereb in Nina Majoranc za projekta Materinski dom v Ljubljani in Poslovna stavba Term Čatež.

Portrete nagrajencev boste lahko spoznali v sklopu proslave z naslovom Up budi!, ki pa bo letos potekala le po televiziji. Posneli so jo vnaprej, Televizija Slovenija jo bo predvajala v nedeljo ob 20. uri na 1. programu. Med drugim si bomo lahko ogledali portrete letošnjih nagrajencev.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media