Osem bolj zdravih prehrambenih izdelkov 

17. februar 2021

Inštitut za nutricionistiko je že sedmo leto zapored izbral inovativna živila, ki imajo bolj ugodno (bolj zdravo) prehransko sestavo in vsebujejo manj soli ali sladkorjev. Osem izdelkov, ki so v svojih kategorijah izstopala bo lahko nosilo nalepko "inovativno živila 2021".

Nagrade so prejeli Engrotuš v sodelovanju z Ano Roš in Pekarno Geršak za pirin kruh z drožmi, kmetija Kukenberger v sodelovanju s kmetijo Kastelic za ekološki jogurt domače jabolko in Ljubljanske mlekarne za sadni skutici Mu Muki borovnica in malina. Mercator IP je prejel nagrado za izdelke iz linije Minute, in sicer za izdelke iz bulgurja, kamuta in črnega riža z zelenjavo, Žito pa za linijo brezglutenskih kruhov Be free. Med pijačami je Malinca v sodelovanju s podjetjem BeLife prejela nagrado za brezalkoholno pijačo kombuča z okusom maline. Proizvajalci je inštitut posebej povabil h razvoju polnozrnatih izdelkov, nagrado je prejel Spar Slovenija za polnozrnati kruh. Izobraževalni center Piramida Maribor pa je prejel posebno nagrado za inovativnost izdelkov iz študentskih programov za pirin polnozrnati kruh z manj soli.

 Kot je na spletni predstavitvi rezultatov izbora povedala Anita Kušar z Inštituta za nutricionistiko, so proizvajalci in potrošniki na letošnji izbor prijavili 81 izdelkov. Glavna pogoja sta dva in sicer, da je izdelek proizveden v Sloveniji in da se je v lanskem letu pojavil na trgu. Pri izboru najprej upoštevajo prehransko sestavo, in več  kot polovica izdelkov je prejela zanjo ugodno oceno. Ostali kriteriji, ki jih je ocenjevala komisija pa so: posebnost v sestavi živila, posebnost embalaže, uporaba proizvodne tehnologije za doseganje višjih standardov varnosti in kakovosti živil ter drugi vidiki, kot je npr. trajnost.

Igor Pravst z Inštituta za nutricionistiko je izrazil zadovoljstvo, da industrija izboljšuje sestavo živil, da zmanjšuje količino sladkorja, maščob in soli v izdelkih. Vendar je opomnil, da bomo k zdravju pripomogli le, če bomo začeli posegati po izboljšanih izdelkih.

Podrobnejše opise nagrajenih inovativnih živil 201 najdete na povezavi: https://www.nutris.org/inovativna-zivila


Vaši komentarji


© 2021 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media