Izbira o pitju ali ne pitju  alkoholu, je osebna odločitev 

18. februar 2021

Slovenska karitas je na pepelnično sredo, ko se v Katoliški cerkvi začne 40-dnevni post pred veliko nočjo, začela tradicionalno preventivno akcijo 40 dni brez alkohola. Tokrat poteka z geslom Moja poteza, s čimer organizatorji sporočajo, da je izbira o zmernosti ali nezmernosti, o pitju ali ne pitju alkohola osebna odločitev.

Namen akcije, ki bo trajala do 3. aprila 2021, je izraziti solidarnost z vsemi, ki trpijo zaradi alkohola na cestah, pri zdravju in v družinah. Ob tem opozarjajo, da je to le vrh ledene gore, ki ga opazimo, pod njim pa se skriva veliko trpljenja.

Kot je povedala Karmen Henigsman z Nacionalnega inštituta za javno zdravje, skoraj polovica odraslih Slovencev pije čezmerno. V letu 2019 je Slovenec, starejši od 15 let, v povprečju spil 91 litrov piva, 48 litrov vina in tri litre žganih pijač. Vsak dan v Sloveniji izključno zaradi razlogov, povezanih z alkoholom, umreta najmanj dve osebi. Če upoštevamo še prometne nezgode, vsako leto v povprečju umre 927 oseb. Vsak dan pa je v Sloveniji zaradi vzrokov, povezanih izključno z alkoholom, v povprečju 10 novih hospitalizacij. Ob tem je poudarila, da varna meja pitja alkohola ne obstaja, vsako pitje alkohola je tvegano, zato je treba izbirati zdravo alternativo.

Ambasadorka letošnje akcije je šahovska velemojstrica Laura Unuk, sporočilnost akcije pa so povezali s šahom, kot simbolom izbire, kaj je dobra odločitev, kot npr. gibanje, odnos s sočlovekom, hobiji in družabne igre. Šah ponazarja tudi odnos z alkoholom in kaže na vzporednice z življenjem, pa je ob predstavitvi akcije dejal Peter Tomažič, generalni tajnik Slovenske karitas. »V Sloveniji alkohol igra simultanko z več kot 200.000 odraslimi. Vsaka četrta družina se srečuje s trpljenjem zaradi alkohola. Na žalost po naših ocenah to grozo doživlja več kot 50.000 otrok«, je dodal

 Nasvete za pravo odločite lahko najdete na forumu Zasvojenost in pomoč na Med.Over.Net ali na spletni strani https://brezalkohola.si.

Akcijo 40 dni brez alkohola  že šestnajsto leto zapored so-organizirajo Slovenska karitas, Javna agencija RS za varnost prometa in portal Med.Over.Net ob podpori NIJZ – projekt SOPA in s sodelovanjem pridruženih organizacij: Društvo žarek upanja, Zavod Varna pot, Katedra za družinsko medicino – Projekt Sporočilo v steklenici, Zveza klubov zdravljenih alkoholikov Slovenije, Društvo Abstinent, Društvo UP, Zavod Vse bo v redu, Skupnost centrov za socialno delo in Šahovska zveza Slovenije.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media