Svet Zpiz potrdil Marijana Papeža za generalnega direktorja

25. februar 2021

Svet zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje je soglasno imenoval generalnega direktorja zavoda Marijana Papeža na čelo zavoda tudi v novem štiriletnem mandatu 2021-2025. Edini se je prijavil na januarski razpis. Če bo k njegovemu imenovanju dala soglasje tudi vlada, bo to že njegov peti mandat na tem mestu.

 V razpravi je predstavnica delodajalcev Tatjana Čerin sicer napovedala podporo, izpostavila pa je, da je veliko stvari, o katerih svet Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje (Zpiz) govori že leta, ni rešenih. Med njimi je denimo nova pokojninska reforma in področje poklicnih pokojnin. Tu v prihodnje pričakuje večjo vlogo zavoda. Nujno je treba več vlagati v preventivo, saj zaradi premajhne pozornosti temu področju izgubljamo "lepe denarce", pa je menil  Igor Antauer, prav tako predstavnik delodajalcev.

Papež je velik poznavalec pokojninskega sistema, je dejal predstavnik sindikatov Aljoša Čeč. Izrazil pa je upanje, da bo Papež v novem mandatu upošteval nekatere že dolgo znane pripombe, ki se denimo nanašajo na vprašanje pristojnosti za komentiranje zakonodajnih predlogov.

Predstavnica upokojencev Anka Tominšek je spomnila, da je svet vedno pozitivno ocenil Papeževo delo. Je človek, ki je kos izzivom te funkcije, medtem ko se na različne razpise pogosto prijavljajo kandidati, ki to niso, je menila. Da je na razpis prispela le ena prijava, kaže, da je pokojninski sistem zahteven, je dejala tudi Frančiška Ćetković, prav tako predstavnica upokojencev. Iz Papeževe prijave razbere, da se bo zavzemal za nadaljnji razvoj obveznega zavarovanja in vzdržnost pokojninske blagajne.

Marijan Papež, rojen 11. julija 1961, je po izobrazbi univerzitetni diplomirani pravnik. Po končanem študiju na Pravni fakulteti v Ljubljani leta 1986 se je zaposlil v Skupnosti pokojninskega in invalidskega zavarovanja, zdajšnjem Zpizu, kjer je delal na različnih delovnih mestih. Generalni direktor zavoda je od leta 2005. Zdajšnji mandat se mu bo iztekel 11. aprila.

Povzeto po STA


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media