S cepljenjem učinkovito nad obvladovanje nekaterih vrst raka

1. marec 2021

 Letošnji teden boja proti raku v ospredje postavlja obvladovanje raka s cepljenjem. Okužbam lahko pripišemo približno 15 odstotkov vseh rakov v svetu, zato stroka poleg upoštevanja ostalih preventivnih priporočil poziva tudi k cepljenju otrok proti HPV in hepatitisu B. Izpostavili so tudi pomen cepljenja proti covidu-19 za onkološke bolnike.

Predsednica zveze slovenskih društev za boj proti raku Urška Ivanuš je spomnila na priporočila evropskega kodeksa proti raku, z upoštevanjem katerih lahko preprečimo okoli 40 odstotkov smrti zaradi raka. Ta je namreč velik javnozdravstveni problem, ki v Sloveniji vsako leto zahteva okoli 6000 življenj, je izpostavila na novinarski konferenci zveze in Onkološkega inštituta Ljubljana.

Med vzroki za nastanek nekaterih rakov, ki jih lahko preprečimo, so tudi okužbe, na primer s HPV, ki med drugim povzroča raka materničnega vratu, ter hepatitisom B in C, ki lahko privede do raka na jetrih, je pojasnila Ivanuša. Raki se praviloma pojavljajo desetletja po okužbi, ki lahko potekajo popolnoma asimptomatsko. V razvitih državah lahko sedem odstotkov raka pripišemo okužbam, kar v Evropi nanese približno četrt milijona ljudi na leto.

Pediatrinja Andreja Borinc Beden je poudarila pomen zaščite otrok s cepljenjem. Kot je spomnila, cepljenje s tremi odmerki cepiva proti hepatitisu B nudi doživljenjsko zaščito pri skoraj vseh cepljenih osebah, Svetovna zdravstvena organizacija pa prvo cepljenje priporoča čim prej po rojstvu. Slovenski malčki so prvi odmerek do lani prejeli ob vstopu v šolo, po spremenjenem programu cepljenja pa prvi odmerek zaščite s šestvalentim cepivom dobijo že pri treh mesecih. Ob tem je pediatrinja opozorila, da je precepljenost v zadnjih letih nizka, pod 90 odstotki, v lanskem šolskem letu pa se je zaradi epidemije covida-19 še nekoliko znižala.

Precepljenosti proti HPV pri deklicah znaša okoli 58 odstotkov. V prihodnjem šolskem letu pa bo to po cepljenje brezplačno tudi za dečke. Moški so namreč pomembni prenašalci tega virusa, ki lahko tudi pri njih povzroči nastanek nekaterih vrst rakov. 

Strokovna direktorica Onkološkega inštituta Ljubljana Irena Oblak je ob tem poudarila tudi pomen zaščite onkoloških bolnikov s cepivom proti covidu-19. "Onkološki bolniki so ob okužbi še posebej ranljivi, v večji meri potrebujejo intenzivno zdravljenje. Praviloma pride tudi do zamika ali prekinitve onkološkega zdravljenja," je naštela. Ne samo, da cepljenje priporočajo bolnikom, ključnega pomena je cepljenje tudi za zdravstvene delavce. Poleg tega, da lahko ti okužbo prenesejo na ranljive bolnike, lahko pride tudi do izpada kadrov in zapiranja oddelkov, kar pa lahko po besedah Oblakove vodi v zmanjšanje ali začasno ukinitev onkološke dejavnosti. Kot je dejala, so na inštitutu z različnimi aktivnostmi zaposlene ozaveščali o pomenu cepljenja, skupno s tistimi, ki so okužbo že preboleli, pa so uspeli doseči 70-odstotno zaščito med zaposlenimi.

Tudi v. d. direktorice onkološkega inštituta Andreja Uštar je poudarila, da sta cepivo in cepljenje najboljša načina za izhod iz te zdravstvene krize. "Ponosni smo, da onkološki inštitut neprekinjeno in varno izvaja onkološko dejavnost, v kar vlagamo vse napore," je dejala. Ob tem se je zahvalila vsem sodelavcem, ki delo opravljajo z veliko truda, energije in sledijo viziji inštituta.

Povzeto po STA 


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media