Poskrbimo za svoj sluh

3. marec 2021

 Ob današnjem mednarodnem dnevu skrbi za sluh Zveza društev gluhih in naglušnih Slovenije poziva, da vsak dan poskrbite za lasten sluh. Naglušnost se ne pojavlja več le pri starejših, vedno bolj tudi pri mladih, zlasti zaradi uporabe slušalk. 

Kot je povedal sekretar zveze Matjaž Juhart, v Sloveniji po podatkih zavoda za zdravstveno zavarovanje slušni aparat uporablja 75.000 oseb. Poleg tega je še nekaj deset tisoč oseb, ki bi slušni aparat lahko imele, a ga "zaradi različnih stisk ne nosijo." Opozoril je na dejstvo, da naglušnost »človeka osami, povzroči hude duševne stiske, depresijo. Naglušni lahko postanejo odrinjeni tudi v lastni družini.«

V zvezi opozarjajo, da so okvare sluha nepopravljive in da je rešitev zgolj slušni aparat. Eden poglavitnih razlogov za okvaro je hrup, zato priporočajo, da prenehamo s kulturo kričanja in glasnega govorjenja. Prav tako pozivajo k uporabi čepkov v hrupnem okolju, znižanju jakosti zvočnih naprav in intervalom tišine, da se sluh spočije.

Predstojnica Inštituta za medicino dela in športa Metoda Dodič Fikfak je povedala, da je naglušnosti po svetu in tudi v Sloveniji najpogostejša poklicna bolezen, "a poklicnih bolezni pri nas ne odkrivamo". Opozorila je, da problem nastane, ker morajo delavca na pregled poslati delodajalci, ki tega ne storijo. Delavci postajajo naglušni postopoma, zato se tudi sami ne odločijo za pogoste preglede. Dodala je, da "naj se poskuša ustvariti manj hrupno okolje, če pa to nikakor ne gre, pa naj se zaščiti sluh. A ne z navadnimi čepki, temveč s čepki po meri". Zveza društev gluhih in naglušnih Slovenije si zato prizadeva, da se naglušnost prizna kot poklicno bolezen.

Metoda Dodič Fikfak je povedala, da je sprejemljiva intenziteta 80 decibelov in da se ta meja spušča, saj tako ščitijo večji krog ljudi. Dodala je, da otroci, ko kričijo, ustvarjajo hrup od 90 do 100 decibelov, kar ogroža otroke in tudi učitelje ter vzgojitelje.

Onesnaženost s hrupom je Svetovna zdravstvena organizacija postavila izjemno visoko, takoj za onesnaževanjem zraka. Ocenjuje, da bo do leta 2030 v Evropski uniji živelo 630 milijonov ljudi z okvaro sluha.

Povzeto po STA


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media