Osveščanje vodi k preprečevanju ledvičnih bolezni

11. marec 2021

 Da bi izboljšali ozaveščenost ljudi o pomenu delovanja ledvic, preprečevanju in zgodnjem odkrivanju kronične ledvične bolezni drugi četrtek v marcu po vsem svetu obeležujejo svetovni dan ledvic. Letos poteka  pod geslom Dobro živeti z ledvično boleznijo. Po mnenju Slovenskega nefrološkega društva je cilj svetovnega dne povečati znanja in ozaveščenost bolnikov o učinkovitem zdravljenju in obvladovanju simptomov, predvsem pa opolnomočiti bolnike, da bi lažje dosegali cilje, ki so jim pomembni.

 Kronična ledvična bolezen večinoma nastane zaradi nezdravega načina življenja. Ogroženi so predvsem sladkorni bolniki, bolniki z arterijsko hipertenzijo, boleznijo srca ali ožilja, sečnimi kamni, moški s povečano prostato ljudje, katerih svojci imajo kronično ledvično bolezen, starejši od 50 let, kadilci in predebeli ljudje. Z zgodnjim odkrivanjem lahko upočasnimo ali zaustavimo napredovanje ledvične bolezni in preprečimo nastanek ledvične odpovedi, hkrati pa tudi ohranimo zdravo srce, poudarjajo v društvu in  ocenjujejo, da je v Sloveniji več kot 150.000 odraslih ljudi, ki se spopadajo s to boleznijo.

Cilj obvladovanja in zdravljenja ledvičnih bolezni ni samo podaljšati življenjsko dobo z ohranjanjem ali nadomeščanjem delovanja ledvic in zmanjševanjem težav zaradi napredovanja bolezni. Bolniki si predvsem želijo, da bi lahko živeli dobro, ohranili svojo vključenost v družbo, hkrati pa bi imeli občutek nadzora nad svojim zdravjem in počutjem.


Med zdravljenjem je bolnikom treba zagotavljati učinkovito odpravljanje simptomov ledvičnih bolezni, tudi tistih, ki jih povzročajo bolečina, težave s spanjem, tesnoba, depresija, stres, zmanjšana gibljivost in šibkost. Podpora bolnikov z ledvično boleznijo, tudi tistih, ki so odvisni od dialize ali po presaditvi ledvice, in njihovih svojcev, je po navedbah društva izjemnega pomena, predvsem pa je pomembno poznavanje svoje bolezni in sodelovanje pri zdravljenju. Za izboljšanje zdravljenja pa je nujno potreben razvojno utemeljeni načrt, ki ga podpirajo zdravstveni delavci, strokovna združenja, raziskovalci, predvsem pa odločevalci zdravstvene politike, so še dodali v Slovenskem nefrološkem društvu.

Več informacij preberite na: https://www.svetovnidanledvic.org/


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media