Raziskujmo odnose

13. marec 2021

 Znanost je pomembna bolj kot si mislimo, saj nas (med drugim) brani pred zavajanjem in neresnicami. Tudi zato SiNAPSA, Slovensko društvo za nevroznanost že od leta 2006 let pripravlja Teden možganov, v katerem na poljuden način osvešča javnost o osebnih in družbenih koristih raziskovanja živčevja. Letos bo prireditev potekala po spletu in sicer od od 15. do 19. marca pod naslovom Človek ni otok, namenjena pa bo raziskovanju odnosov, s katerimi se srečujemo vsak dan. Potekala bodo številna zanimiva predavanja, pa tudi delavnice za odrasle in otroke, filmske projekcije in okrogla miza.

Med drugim boste lahko prisluhnili predavanju prof. dr. Gregorja Majdiča o ljubezni in sovraštvu ter dr. Sane Čoderl o zgodnjih odnosih in duševnem zdravju,  prof. dr. Zvezdan Pirtošek bo govoril o socialnem razpadu pri bolnikih z demenco, prof. dr. Borut Škodlar pa o psihoterapiji in odnosih pacientov s shizoidno osebnostno motnjo. Izvedel boste lahko več o tem, kako socialni procesi in vedenje vznikajo iz delovanja naših možganov v interakciji z okoljem, pa kako na strukturo in delovanje možganov vplivajo odnosi v zgodnjem otroštvu, bogastvo ali siromašnost naših socialnih stikov in kultura, v kateri živimo, ter kako okoljski in sociokulturni dejavniki vplivajo na odnose ter na kakšen način se oblikuje odnos znotraj in med skupinami, vključno z diskriminacijo, predsodki in stereotipi. Govora bo še o težavah v zaznavanju sebe in oblikovanju ter vzdrževanju odnosov, ki se pojavljajo pri različnih motnjah in boleznih, tudi na področju duševnega zdravja.

Dogodke lahko spremljate na: https://www.sinapsa.org/TM alihttps://www.facebook.com/teden.mozganov/


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media