Dan v rabljenih oblačilih

21. april 2021

Kot opozarjajo v društvu Ekologi brez meja na svetu vsako leto proizvedemo približno 150 milijard kosov oblačil in z njimi ustvarimo 93 milijonov ton odpadkov. V zadnjih 20 letih se je naša potrošnja oblačil povečala za kar 400  odstotkov,  hkrati pa raziskave kažejo, da vedno več kupljenih oblačil sploh nikoli ne oblečemo ali jih oblečemo le enkrat. Recikliramo pa po vsem svetu en sam odstotek oblačil!

V Sloveniji v primerjavi z nakupom novih oblačil, kupimo  samo 0,62 odstotka rabljenih oblačil, le 0,12 odstotka pa si jih izposodimo ali izmenjamo. Zato so se Ekologi brez meja skupaj s partnerji, Pravično trgovino  Slovenije in društvom  Focus.  odločili pripraviti prvi slovenski Dan v rabljenih oblačilih. Tako želijo opozoriti, kako s ponovno uporabo oblačil prispevamo k ohranjanju planeta, z izbiro pravičnotrgovinskih oblačil pa k dostojnim delovnim pogojem za vse.

Vabijo vse, ki jim je mar za okolje, da 23. aprila pobrskate po omarah in si nadenete oblačila iz druge roke. Kdor ga nima, si lahko izmenja kakšno oblačilo s prijatelji ali pa predela kos oblačila, ki ga že ima v omari.

Ob tem se fotografirajte z  napisom in fotografijo, opremljeno z oznakama #DanVRabljenihOblačilih in @oblekanaredicloveka, objavite na svojih družbenih omrežjih.  Več informacij o akciji in o možnosti sodelovanja najdete na povezavi:  

https://www.oblekanaredicloveka.si/dan-v-rabljenih-oblacilih/ 

Zamisel razširite še med svoje sorodnike, prijatelje in znance, predvsem pa jo ponavljajte in spremenite v navado.

Podporo projektu so že vnaprej izrazili številni posamezniki in tudi podjetja. Tako bodo v rabljena oblačila odeti učenci, dijaki, študenti in zaposleni, na ta dan bodo organizirane tudi izmenjave oblačil, modne revije, oblikovalski izzivi in celo čistilne akcije v rabljenih oblačilih.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media