Vse večji pomen medgeneracijskega povezovanja in sodelovanja

29. april 2021

 Ob današnjem evropskem dnevu medgeneracijske solidarnosti je ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti sporočilo, da namerava Slovenija ob predsedovanju Svetu EU organizirati tudi konferenco, ki se bo osredotočila na staranje prebivalstva. Pri tem bodo še posebej izpostavili pomen medgeneracijske solidarnosti, medgeneracijskega povezovanja in sodelovanja.

 V prihodnjih desetletjih projekcije napovedujejo Sloveniji mesto v skupini evropskih držav z najvišjim deležem starejšega prebivalstva. Zato bo organizirala konferenco z naslovom Vseživljenjski pristop k staranju in sodelovanje med generacijami kot način preseganja stereotipov o starejših, ki se dotika odzivov na staranje prebivalstva. S tem Slovenija izkazuje zavezanost k sodelovanju in solidarnosti med generacijami kot pomembnima sestavinama soočanja z demografskimi spremembami, so zapisali na spletni strani ministrstva za delo. Dodali so še, da se vse bolj zavedamo, da so uspešni odzivi na demografske spremembe le tisti, ki upoštevajo interese in koristi vseh generacij. "Idejo, da sveta nismo dobili v upravljanje od naših prednikov, temveč smo si ga sposodili od naših potomcev, lahko uspešno povežemo z idejo medgeneracijske solidarnosti in sodelovanja. Ko govorimo o medgeneracijski solidarnosti torej nimamo v mislih samo sedanjih generacij, ampak tudi generacije, ki šele prihajajo."

Evropski dan medgeneracijske solidarnosti 29. aprila praznujemo  od leta 2009. Predlog so sprejeli na  mednarodni konferenci Medgeneracijska solidarnost za družbe sožitja in socialne povezanosti, ki je potekala v času prvega slovenskega predsedovanja Svetu EU v sodelovanju z Evropsko komisijo in več nevladnimi organizacijami na Brdu pri Kranju.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media