Za ohranitev kakovostnega novinarstva

3. maj 2021

 Današnji svetovni dan svobode medijev v ospredje postavlja informacije kot javno dobrino. V Sloveniji pa se začenja donatorska kampanja Za obSTAnek, da bi ohranili kredibilno novinarstvo in nacionalno tiskovno agencijo. STA je steber novinarstva, vlada ga hoče podreti, novinarji, mediji in javnost pa ga želimo za vsako ceno ohraniti, poudarjajo na Društvu novinarjev Slovenije.

Evropska unija in Svet Evrope ob svetovnem dnevu medijske svobode pozivata k zaščiti svobode in neodvisnosti medijev. Ob tem je Josep Borrell, visoki zunanjepolitični predstavnik EU, poudaril, da je svoboda medijev temelj demokratičnih družb, ki lahko uspevajo samo, če imajo državljani dostop do zanesljivih informacij in dovolj informacij za sprejemanje odločitev. Organizacija Združenih narodov v poslanici poudarja pomen negovanja informacij kot javne dobrine in vabi k razmisleku, kako okrepiti novinarstvo. Unesco pa izpostavlja, da je današnji dan priložnost za podporo medijem, ki so tarča omejevanja svobode, in za spomin na novinarje, ki so izgubili življenje v iskanju zgodbe.

Društvo novinarjev Slovenije in  Sindikat novinarjev Slovenije sta pripravila novinarsko konferenco o položaju novinarjev ter o nezakonitem finančnem izčrpavanju Slovenske tiskovne agencije (STA). Sprožila sta tudi donatorsko kampanja Za obSTAnek, da bi premostili finančno situacijo, v kateri se je znašla agencija. Potekala bo ves mesec maj, z njo pa želijo zagotoviti obstoj profesionalnega, neodvisnega in nepristranskega javnega servisa STA.

Zaradi neplačila javne službe (danes je 123. dan, odkar vlada ni poravnala računov), ki jo STA še vedno dnevno zagotavlja, je ogrožen obstoj profesionalne in uredniško avtonomne nacionalne agencije, ki je doslej poslovala brez težav. Za javni servis skrbi skoraj devetdeset zaposlenih, ki jim v skrajnem primeru grozi izguba službe zaradi profesionalnega in neodvisnega opravljanja dela. Mediji pa bodo ostali brez izjemno pomembnega vira preverjenih in verodostojnih informacij o dnevnem dogajanju. Po besedah predsednice Društva novinarjev Slovenije Petre Lesjak Tušek novinarski kolegi na STA kljub finančnemu izčrpavanju vlade vztrajajo pri neomajnem profesionalnem delu, čeprav je njihova negotovost iz dneva v dan večja. »Vztrajamo tudi novinarji v uredništvih vrste medijev, ki smo si svojo verodostojnost zgradili tudi s pomočjo vsebin STA, nujno potrebnih za naše delovanje in za pravico do obveščenosti naših javnosti. Ne odstopamo od zavezanosti odstiranju dejstev in njihovemu umeščanju v kontekste, ki jih vlada očitno ne prenese. Prepričani smo, da tudi kritični bralci, gledalci in poslušalci ne odstopate od pričakovanj, da bo v demokratični državi ohranjeno kritično novinarstvo, da medijska svoboda ne bo kratena in da napadi na novinarje ne bodo sprejemljiva javna retorika.«

Donacije zbirajo preko nakazil na transakcijski račun in SMS sporočil, ki jih lahko prispevajo  uporabniki mobilnih storitev Telekoma Slovenije, A1 Slovenija, Telemacha in T-2. S poslanim SMS sporočilom na 1919 s ključnima besedama STA1 ali STA5 prispevate en ali pet evrov.  Cilj kampanje je zbrati dva milijona evrov, kolikor približno znaša letno plačilo države za opravljanje javne službe STA.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media