Pokopališča so pomembna kulturna dediščina 

31. maj 2021

 Pokopališča so kulturna dediščina ter pomemben del naše zgodovine in umetnosti. Zato so turistična znamenitost številnih mest. V tednu, ko potekajo Dnevi dediščine evropskih pokopališč, pa pokopališča v različnih mestih po Evropi organizirajo razstave, koncerte, vodene oglede, seminarje, delavnice ter druge zanimive dogodke. Pri nas bodo dogodki potekali na pokopališčih v Mariboru in Ljubljani.

Ob 20-letnici Združenja evropsko pomembnih pokopališč ASCE, ki ga že deset let vodi direktorica Pogrebnega podjetja Maribor Lidija Pliberšek, bodo različne dejavnosti potekale kar 20 dni, od 28. maja do 16. junija. V tem času je v Mariboru pred pokopališčema Pobrežje in Dobrava na ogled razstava Križišča raznolikosti. V skrbno varovanem prostoru pokopališč so stičišča poti različnih ver, narodnosti, jezikov, srečnih in nesrečnih človeških zgodb. Tako lahko pokopališča opredelimo tudi kot križišča raznolikosti, ki zbližujejo in povezujejo. V fotoknjigi Križišča raznolikosti, ki jo pripravlja Pogrebno podjetje Maribor, so fotografije iz 32 mest iz 15 evropskih držav. Dvajset med njimi jih posebej predstavljajo na plakatih v okviru Dnevov dediščine evropskih pokopališč. Vsak dan bodo obiskovalci obeh mariborskih pokopališč lahko spoznali eno od evropskih križišč raznolikosti.

Pred cvetličarno Aralija na pokopališču Pobrežje pa bo od 3. do 5. junija na ogled razstava sodobne žalne floristike.

V Ljubljani pa na Žalah vse do 6. junija potekajo brezplačna vodenja po pokopališču. Pripravljajo jih dvakrat na dan, tako da se lahko vodniku pridružite  pred upravno stavbo (pred Plečnikovimi propilejami) na Žalah ob 10. in ob 17. uri. Ogledali so boste znamenite Plečnikove Žale, grobove znanih Slovencev, dela znanih arhitektov in kiparjev ter druge pomembnejše dele pokopališča Žale, ki je dejansko muzej na prostem.

Foto: Pogrebno podjetje Maribor 


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media