Demenci prijazne točke tudi v lekarnah 

4. junij 2021

 V Sloveniji deluje že več kot 220 Demenci prijaznih točk (DPT), ki jih odpirajo na pobudo Slovenskega združenja za pomoč pri demenci Spominčica – Alzheimer Slovenija. Namenjene so osebam z demenco, zlasti tistim v zgodnji fazi bolezni, ki so še samostojni in aktivni, njihovim svojcem in vsem ostalim, ki potrebujejo svetovanje o tej bolezni.

 Nedavno so prve štiri Demenci prijazne točke odprli v ljubljanskih enotah Javnega zavoda Lekarna Ljubljana in sicer v lekarnah Bežigrajski dvor, Metelkova, Moste in Rakovnik, še ta mesec bosta odprti še v Lekarni pri ZD Grosuplje in Lekarni Medvode. Zaposleni v lekarnah bodo osveščali stranke (in kolege) o demenci, z osebami z demenco se bodo primerno sporazumevali in jim pomagali, če bodo potrebovali pomoč ali bodo morda zatavali v lekarno.

Izvajali bodo tudi  novo storitev: svetovanje pri demenci po internem protokolu. Ta poleg prepoznave znakov in simptomov demence vključuje tudi presejanje s pomočjo standardnega presejalnega vprašalnika MoCA (montrealska lestvica spoznavnih sposobnosti) za odkrivanje okrnjenih kognitivnih sposobnosti. Presejanje bo namenjeno starejšim od 65 let, ki doslej še niso opravili tovrstnih testiranj pri zdravniku.

Demenca je kronična napredujoča bolezen možganov, ki jo povzročajo spremembe na možganskih celicah. Kaže se z motnjami spomina, mišljenja, orientacije, prepoznavanja, razumevanja, računskih in učnih sposobnosti ter govorjenja, izražanja in presoje. Z zgodnjim odkritjem  je bolezen mogoče upočasniti, bolniku pa z zdravili in ustreznimi pristopi zagotoviti kakovostno življenje. Demenci prijazno okolje jim omogoča, da lahko živijo kakovostno in samostojno, prispevajo k skupnosti, živijo varno, dobijo potrebno podporo, pomoč in razumevanje, ohranjajo svojo socialno mrežo, dostopajo do storitev, ki so jih vajene in jih potrebujejo (lekarne, trgovine, bolnišnice, banke, parki …). S tem osebe z demenco ohranjajo dostojanstvo in spoštovanje, kar je ključno za ohranjanje njihove samostojnosti in integritete, pa tudi za zmanjševanje stigme.

 Na fotografiji: vodja lekarne Bežigrajski dvor, predsednica Spominčice - Alzheimer Slovenija Štefanija L. Zlobec in direktor Lekarne Ljubljana dr. Marjan Sedej. 


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media