Varstveni dodatek naj bo vezan na pokojninsko pravico 

14. junij 2021

 V Sindikatu upokojencev Slovenije (SUS) predlagajo spremembo pogojev za pridobitev varstvenega dodatka. Zdi se jim nedopustno, da do njega niso upravičene upokojenke, mlajše od 63 let in upokojenci, mlajši od 65, tudi če prejemajo samo 200 ali 300 evrov pokojnine.

Varstveni dodatek, ki znaša v povprečju 153 evrov (najvišji znesek je sicer 189 evrov na mesec), prejema le nekaj več kot 23.500 upravičencev. To je veliko premalo, če upoštevamo, da več kot polovica slovenskih upokojencev prejema pokojnino nižjo od 703 evrov – to pa je  znesek, ki po besedah predsednice Sindikata upokojencev Slovenije Francke Ćetković označuje prag revščine. Res je postopek za pridobitev varstvenega dodatka zdaj nekoliko krajši in obrazec poenostavljen, vendar pa ostajata vsaj dve veliki oviri za upravičence. Prva je zagotovo starostna omejitev. Kot je povedala podpredsednica Sindikata upokojencev Slovenije Metka Roksandić, je aprila - po podatkih Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje - skoraj 97.000 upokojencev, mlajših od 65 let, prejelo med 200 in 300 evrov pokojnine. Vendar ti zaradi starostnega pogoja niso upravičeni do varstvenega dodatka. Po sedanjem zakonu namreč za lahko varstveni dodatek pridobi »trajno nezaposljiva oseba ali oseba, nezmožna za delo, ki je starejša od 63 let, če je ženska, ali starejša od 65 let, če je moški.« 

V sindikatu upokojencev so prepričani, da bi morali varstveni dodatek dobiti vsi upokojenci, ki imajo prejemke nižje od 400 evrov, tudi tisti, ki prebivajo v domovih za starejše občane in zdaj po zakonu sploh nimajo možnosti, da bi zanj zaprosili. Predlagajo tudi ukinitev obvezne izjave odraslega otroka, da ne more preživljati svojega starša, ki jo morajo prosilci zdaj priložiti vlogi. Take zahteve zelo prizadenejo dostojanstvo starejše osebe, menijo v sindikatu, zato bi bila dovolj le izjava upravičenca, da ga njegov otrok ne more vzdrževati. Po besedah predstavnic sindikata jih pri tem predlogu podpirajo tudi v Organizaciji za gospodarski razvoj in sodelovanje (OECD).

Poleg tega predlagajo, naj centri za socialno delo po službeni dolžnosti uvedejo informativni izračun za vse prejemnike pokojnin, nižjih od 402 evra, kolikor znaša minimalni dohodek. Podatke lahko pridobijo preko finančne uprave. Ob tem naj poskrbijo za jasna in vsem dostopna pojasnila o uveljavljanju pravice do varstvenega dodatka.

Po podatkih OECD je med revnimi največ samskih ljudi. Med starejšimi od 80 let živi pod pragom revščine 27 odstotkov ljudi, med starejšimi od 65 let, ki živijo sami, pa je revnih 21 odstotkov moških in kar 45 odstotkov žensk.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media