V hladu dreves in ob vonju vrtnic

2. julij 2021

 V Arboretumu Volčji Potok  je še posebej prijetno preživljati vroče poletne dni. Ker menijo, da je v parku najlepše jutro, ga vsako julijsko soboto in nedeljo odpirajo že uro prej, torej ob 7. uri.

Poleg uživanja v naravni senci, v arboretumu skrbijo, da imajo obiskovalci vedno kaj lepega videti. Tako so ob predsedovanju Slovenije Svetu Evropske unije pripravili posebno razstavo. Že tako obsežen nasad vrtnic so še obogatili s sortami vrtnic, ki so nastale v državah Evropske unije. Označene so z zastavicami in opremljene s QR kodami, ki obiskovalcem s pametnim telefonom posredujejo številne zanimive informacije.

Prav tako lahko uporabite avdio vodič - s pomočjo pametnega telefona, naložene aplikacije za branje QR kod in aktiviranega prenos podatkov  - in izveste marsikaj zanimivega v Rožnem vrtu Marije Auersperg Attems. Grofica je zelo rada slikala cvetlična tihožitja in v  arboretumu so poiskali vrtnice, ki so slikarki služile kot model za upodobitev. Pri vsaki lahko prisluhnete zgodbi, ki traja okoli štiri minute. Obenem pa si oglejte še razstavo o življenju in delu grofice Marije. Tudi ob gradu Bogenšperk so zasadili ogledni vrt in postavili razstavo Cvetoča pot Marije Auersperg Attems.

Posebno doživetje pa je v Arboretumu Volčji Potok intermedijska razstava Vrtnica!, projekt Mreže raziskovalnih centrov umetnosti in kulture (MCRUK), ki ga izvaja KIBLA2LAB v sodelovanju z Arboretumom, Vzorčnim mestom Velenje, ROSA PRODUKCIJA d.o.o. in Kristijanom Koratom. Na njej obiskovalcem  v prostorski avdiovizualni postavitvi predstavijo štiri zgodbe izbranih vrtnic: damaščanke ter sort ‘Trubar’, ‘Peace’ in ‘Prešeren’.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media