Zakon je prazna lupina brez vsebine

2. julij 2021

Predstavniki šestih sindikalnih central: Zveze Svobodnih sindikatov Slovenije, Konfederacije sindikatov javnega sektorja Slovenije, Konfederacije sindikatov Slovenije Pergam, Konfederacije sindikatov 90 Slovenije, KNSS-Neodvisnost in Slovenske zveze sindikatov Alternativa zavračajo predlog zakona o dolgotrajni oskrbi, ki ga je v začetku junija sprejela vlada.

Kot so pojasnili na današnji novinarski konferenci, je vsebina predloga pomanjkljiva, predvsem pa ga je vlada sprejela brez soglasja socialnih partnerjev. Nekaterih rešitev, ki so jih dorekli, ko so še sodelovali v Ekonomsko socialnem svetu, zdaj v zakonu sploh ni ali pa so spremenjene. 

Glavna pomanjkljivost predloga pa je neurejeno financiranje, zaradi česar zakon po mnenju sindikalistov izgleda kot prazna orehova lupina. Predlog predvideva začasno financiranje storitev iz proračuna, po letu 2025 pa naj bi finančno plat dolgotrajne oskrbe reševal nov zakon. Brez določenega dolgotrajnega vira financiranja država nikakor ne more zagotavljati primernega obsega in kakovosti storitev, so prepričani v sindikatih, začasna rešitev v obliki obremenjevanja proračuna pa se jim zdi neodgovorna. Skrbi jih, da bi sredstva za dolgotrajno oskrbo vzeli iz demografskega sklada in ga tako izčrpavali, čeprav naj bi bil namenjen sofinanciranju pokojnin.

Sindikati se ne strinjajo tudi z nekaterimi vsebinskimi rešitvami. Denimo, sporen se jim zdi denarni prejemek, saj menijo, da bi ga lahko uporabniki porabili za reševanje svojega socialnega položaja. Prepričani so tudi, da predlog zakona uvaja privatizacijo domov starejših občanov, med drugim je nejasno urejeno upravljanje, premalo premišljena je vloga zdravstvene zavarovalnice, zaradi pomanjkanja kadra je vprašljiva dostopnost do storitev uporabnikom, ki živijo zunaj velikih mest …

Stališča do predloga zakona o dolgotrajni oskrbi bodo sindikati posredovali poslancem državnega zbora.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media