Živila z izboljšano hranilno sestavo

12. julij 2021

 Živila z manj sladkorja, soli in maščob ter z več prehranskimi vlakninami, vitamini in minerali so vse bolj dostopna, zanimanje za izdelke uravnotežene prehrane pa je največ pri mlajši generaciji. Zato tudi vse več proizvajalcev zaveda na trgovske police namešča izdelke zdravega življenjskega sloga.

Pod okriljem Zbornice kmetijskih in živilskih podjetij pri GZS so že leta 2015 pripravili projekt Zaveza odgovornosti in kot prvi so se proizvajalci brezalkoholnih pijač zavezali zmanjšati vsebnost sladkorja v pijačah ter da bodo poskrbeli za jasno informiranje o energijski vrednosti izdelkov, spodbujali zdrav življenjski slog in ne bodo oglaševali brezalkoholnih pijač otrokom, mlajšim od 12 let. Deset proizvajalcev pa je pred kratkim sprejelo dodatno pobudo, da bodo do konca leta 2025 v brezalkoholnih pijačah znižali vsebnost sladkorja za pet odstotkov. Sledilo jim je sedem podjetij mlekarskega sektorja, ki so se zavezala, da bodo znižala vsebnost dodanega sladkorja v mlečnih izdelkih za deset odstotkov in spodbujala uživanje različnih mlečnih izdelkov, predvsem z manj ali celo brez dodanega sladkorja.

Leta 2019 se je projektu pridružil še sektor pekarstva, zavezo s področja znižanja vsebnosti dodane soli v kruhu za pet odstotkov do leta 2022 in povečanje vsebnosti polnozrnatih sestavin je podpisalo osem podjetij. Potekajo pa tudi že priprave zavez odgovornosti mesnega sektorja, da bi izboljšali hranilno sestavo živil z zmanjšanjem vsebnosti soli in maščob v mesnih izdelkih.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media