Novi planinski vodniki in zemljevidi

7. julij 2021

Planinska založba PZS je pred začetkom poletne sezone predstavila knjižne novosti in nove planinske zemljevide. Med temi sta izbirna vodnika Najvišji vrhovi evropskih držav in Meja na razvodnici ter trije novi zemljevidi.

Vodnik Najvišji vrhovi evropskih držav je delo Jožeta Draba in Andreje Tomšič Drab. Opisala sta 46 vrhov vseh 48 držav, ki sestavljajo Evropo. Pri tem sta se omejila na mejo Evrope, ki poteka na Kavkazu in Uralu, po Severnem morju, Atlantskem oceanu, Sredozemskem morju in Črnem morju. To je naš prvi takšen vodnik po tujini, pravijo na PZS,  in nima konkurence. dodatno vrednost mu dajejo  zanimivi opisi doživljanja obeh avtorjev na teh turah.

Publicist Dušan Škodič pa je avtor planinsko-zgodovinskega vodnika Meja na razvodnici. V knjigi je zbranih 61 izletov in gorskih tur od Peči na zahodni tromeji do Paravičeve mize na hrvaški meji, ki jih dopolnjujejo razlage in zanimivosti o rapalski meji, ki je med obema svetovnima vojnama predstavljala mejo med Kraljevino Italijo in Kraljevino Srbov, Hrvatov in Slovencev oziroma kasneje Kraljevino Jugoslavijo.

V letošnjem letu so izdali še tri nove zemljevide Kamnik in okolica, Domžale in okolica ter Smrekovec, Raduha, Olševa, Peca, Uršlja gora. Pred kratkim je iz tiska prišla prenovljena karta Kamniško-Savinjskih Alp v merilu 1:50.000, ki je dolgoletna uspešnica založbe. Pripravljajo pa še karto celotnih Julijskih Alp, obnovljeno izdajo karte Triglavskega narodnega parka ter planinsko karto Cerkljanskega in Škofjeloškega pogorja v merilu 1:50.000.

Letos je  izšla že četrta dopolnjena izdaja Planinske šole. »V založbi smo zastavili nov program, ki bo nekaj temeljnih planinskih področij predstavil z vsebino, ki bo manj »učbeniška« in bolj poljudna ter namenjena širši javnosti, torej vsem, ki jih pridobivanje novega gorniškega znanja zanima. Pripravili smo novo edicijo z naslovom Osnove planinstva. V prihodnosti bomo pripravili podobne izdaje s področja športnega plezanja, turnega smučanja in turnega kolesarjenja. Ena od tovrstnih izdaj je tudi sveža zbirka planinskih nalog Planinstvo od A do Ž, ki jih je zbral planinski vodnik Uroš Kuzman,« je na predstavitvi povedal urednik Planinske založbe PZS Vladimir Habjan.

Veliko zanimivega najdete na novi spletni strani založbe planinskazalozba.pzs.si. Med drugim so na voljo elektronske kopije nekaterih najstarejših izdaj Planinske založbe, kot je Plezalna tehnika Mire Marko Debelakove iz leta 1933 in Janeza Gregorina Blagoslov gora, zbrano delo iz 1944. Poleg tega PZS planincem nudi informacije o planinskih poteh s pomočjo aplikacije maPZS (https://maPZS.pzs.si), ki si jo lahko brezplačno naložite na svojem računalniku ali  pametnem telefonu.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media