Kristina Modic in prof. dr. Samo Zver prejemnika nagrade Državljan Evrope

21. julij 2021

Evropski parlament je izvršni direktorici Slovenskega združenja bolnikov z limfomom in levkemijo, L&L, Kristini Modic in prof. dr. Samu Zveru, dr. med., predstojniku Kliničnega oddelka za hematologijo UKC Ljubljana, podelil prestižno nagrado Državljan Evrope 2021 za njun prispevek k solidarnosti, vseevropskemu zdravstvenemu napredku bolnikov z rakom ter dostopnosti do javnih zdravstvenih storitev.

Kristina Modic in prof. dr. Samo Zver sta februarja 2021 organizirala kampanjo CAR-T, s katero sta skupaj s skladateljem in članom Združenja L&L Dragom Ivanušo javnost povabila k zbiranju donacij za nakup potrebne naprave za zdravljenje najtežjih oblik krvnih rakov z napredno CAR-T celično terapijo. V slabih treh mesecih je prek 4.000 posameznikov, podjetij, organizacij in društev zbralo natančno 850.385,22 evrov. Tako so lahko kupili kar dve CAR-T napravi, podjetje H-BIT Ljubljana pa je še eno napravo podarilo. Tako ima Klinični oddelek za hematologijo UKC Ljubljana tri naprave, s katerimi bodo to gensko zdravljenje lahko zagotovili večjemu številu bolnikov s krvnimi raki.

prof. dr. Samo Zver

Kristina Modic

Evropski parlament vsako leto podeli nagrado državljan Evrope za nacionalne, čezmejne in vseevropske projekte, ki spodbujajo tesnejše povezovanje in sodelovanje med prebivalkami in prebivalci EU-ja, pa tudi vrednote listine Evropske unije o temeljnih pravicah, kot so dostojanstvo, enakost, solidarnost, pravičnost ter državljanske pravice in svoboščine. V preteklih letih so iz Slovenije to nagrado prejeli pravnik Lovro Šturm, pisatelji Boris Pahor, Alojz Rebula, Drago Jančar in Evgen Bavčar, filozofinja in sociologinja Spomenka Hribar, popotnik Tomo Križnar, društvo Simbioza ter Zveza društev upokojencev Slovenije oziroma projekt Starejši za starejše in Čebelarska zveza Slovenije. Slovesna prireditev, na kateri bodo podelili nagradi za leti 2020 in 2021 bo 9. novembra v Bruslju.

Foto: Peter Irman


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media