Olimpijska promenada sredi Ljubljane

22. julij 2021

 Dvaintridesete poletne olimpijske igre moderne dobe, ki se bodo na Japonskem uradno začele jutri, 23. julija, in končale 8. avgusta, bodo v marsikaterem pogledu posebne.

Zaradi strogih ukrepov za preprečevanje širjenja virusa covid-19 na tekmovališčih ne bo gledalcev. Nastopilo naj bi približno 11.000 športnikov iz 206 držav, čeprav so mnogi odpovedali udeležbo, tisti, ki pa so že na prizorišču, pa se morajo držati številnih protokolov. V Tokiu bo nastopilo 54 slovenskih športnic in športnikov, prvič v zgodovini OI tudi slovenska moška košarkarska reprezentanca.

Ker na prizoriščih ne bo navijačev, bo olimpijsko vzdušje seveda okrnjeno, a zagotovo bodo imeli športniki močno podporo domačih navijačev, čeprav »na daljavo«. K dvigu navijaškega vzdušja v Sloveniji bo pripomoglo 24-ih digitalnih zaslonov na Slovenski cesti v Ljubljani, preko katerih je že mogoče spremljati dogajanje v Tokiu. Podjetje Europlakat je v sodelovanju z Olimpijskim komitejem Slovenije  digitalne zaslone odelo v slovenske športne barve, belo, modro in zeleno. Na njih pa objavljajo urnike tekmovanj slovenskih športnikov, njihove rezultate, odzive nanje,  vsebine iz družbenih omrežij naše olimpijske reprezentance ter oglase olimpijskih sponzorjev.

Informacije o dogajanju lahko spremljate tudi na spletni strani Olimpijskega komiteja Slovenije https://tokio2020.olympic.si

Igre XXXII. olimpiade moderne dobe bi se morale pravzaprav odvijati med 24. julijem in 9. avgustom 2020, vendar so bile zaradi pandemije koronavirusa prestavljene za eno leto. Kljub temu je prireditev v imenu ohranila letnico 2020.

Maskota letošnjih iger je robotka Miraitova, njeno ime je kombinacija japonskih besed za prihodnost in večnost, značaj maskote pa pooseblja japonski pregovor, ki pripoveduje o tem, kako se človek uči starih stvari in iz njih pridobiva novo znanje.

Slovenski športniki so od leta 1991 na poletnih igrah osvojili 23  medalj.

Po končanih igrah se bodo na prizoriščih v Tokiu kasneje pomerili športniki invalidi. Paraolimpijske igre bodo trajale od 24. avgusta do 5. septembra.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media