S pomočjo javnega razpisa hitreje do zdravstvenih storitev

23. julij 2021

Ministrstvo za zdravje bo danes objavilo javni razpis, v okviru katerega bodo za skrajševanje čakalnih vrst namenili 65 milijonov evrov. V okviru razpisa bo lahko več kot 20.000 bolnikov prišlo hitreje do zdravstvene storitve, na katero nedopustno dolgo čakajo. Na razpis se lahko prijavijo tudi zasebni izvajalci, a bodo javni zavodi imeli prednost.

Minister za zdravje Janez Poklukar je na današnji novinarski konferenci pojasnil, da problem čakalnih vrst ni od danes, pač pa se je to začelo že pred 10 leti ali več, epidemija covida-19 pa je težavo na nekaterih področjih še zaostrila. Tako danes na prvi specialistični pregled čaka več kot 70.000 ljudi, na specialistično-diagnostične storitve pa prek 100.000 ljudi. Ta manko iz preteklosti želijo nadoknaditi z javnim razpisom, katerega cilj je zmanjšanje števila čakajočih nad dopustno čakalno dobo. "V središče postavljamo bolnika in izvajanje storitev," je poudaril in dodal, da morajo biti te storitve izvedene kakovostno, varno in v pravem času. Tako je po njegovem mnenju nujno izkoristiti vse vire, zato je razpis odprt za javne zdravstvene zavode, koncesionarje, kot tudi čiste zasebne izvajalce. Pri tem pa bodo imeli prednost javni izvajalci, sledili bodo koncesionarji, najnižje na prednostni lestvici bodo zasebniki.

Izvajalci se lahko na razpis prijavijo do 10. avgusta, ministrstvo bo z njimi podpisovalo pogodbe 20. avgusta. Poklukar pričakuje, da bodo storitve v okviru razpisa začeli izvajati 1. oktobra. Tako bo hitreje do zdravstvenih storitev prišlo več kot 20.000 bolnikov, ki trenutno čakajo nad dopustno čakalno dobo. Po besedah državnega sekretarja na ministrstvu za zdravje Roberta Cuglja bodo imeli prednost tisti, ki čakajo najdlje nad dopustno čakalno dobo, poleg tega bodo prednostno uvrščeni tudi tisti, ki imajo težje zdravstveno stanje.

Za razpis bodo namenili 65 milijonov evrov, večino iz sredstev dopolnilnih zdravstvenih zavarovalnic, ki v lanskem letu zaradi manjšega obsega izvajanja zdravstvenih storitev niso v celoti porabile zbranega denarja v okviru premij dopolnilnega zavarovanja. Za tiste, ki niso dopolnilno zdravstveno zavarovani, bo storitve kril proračun.

Storitve v okviru razpisa se bodo izvajale še celotno prihodnje leto, kar bo po besedah Poklukarja izvajalcem omogočilo, da bodo lahko pravočasno organizirali kadrovske in prostorske zmožnosti. V preteklosti se je namreč pogosto dogajalo, da so v drugi polovici leta izvajalcem dali na voljo več programa, a so se potem težko pravočasno organizirali, da bi v celoti opravili razpoložljiv program.

Ob tem je Poklukar priznal, da četrti epidemični val, ki se očitno začenja, ni najboljša popotnica ter da je izvajanje storitev v okviru razpisa odvisno od epidemiološkega stanja v jesenskem času. "To, kako dobro bomo precepljeni in kako bomo izvajali tudi ostale preventivne ukrepe, nas lahko obvaruje pred ustavljanjem programa v zdravstvu in premeščanjem kadra na covidne oddelke," je opozoril.

Povzeto po STA 


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media