Za čim manj plastičnih izdelkov

4. avgust 2021

S 3. julijem je po vsej Evropski uniji začela veljati prepoved izdelkov iz Direktive o zmanjšanju vpliva nekaterih plastičnih proizvodov na okolje. V prodaji ne smejo biti vatirane palčke, pribor, krožniki, slamice in mešalne palčke za pijače, palčke za balone, nekatere posode za predpripravljena živila ter vsi vsebniki za pijače in lončki iz stiropora (EPS), izdelki iz oksorazgradljivih plastik. Pravzaprav prodajalci ne smejo na police dajati novih plastičnih izdelkov za enkratno uporabo, lahko pa še prodajajo tiste, ki jih imajo na zalogi, oziroma nadomeščajo plastične izdelke z izdelki iz drugih, lažje razgradljivih materialov (papir, les …) ali za večkratno uporabo. Ob tem ekologi potrošnikom svetujejo, naj ob nakupu skrbno pretehtajo, katere izdelke resnično potrebujejo in kam jih bodo odložili po uporabi. 

Ministrstvo za okolje in prostor RS pa je vladi v potrditev predlagalo dopolnjeno uredbo o prepovedi prodaje določenih plastičnih proizvodov za enkratno uporabo. Vsebino evropske uredbe je še nadgradilo in sicer predlaga še prepoved uporabe plastičnih: lončkov za enkratno uporabo v aparatih za pijače javnega sektorja, plastičnih vsebnikov za hrano in pijačo za enkratno uporabo na javnih prireditvah. Na embalaži izdelkov, kot so higienski vložki, tamponi in aplikatorji tamponov, vlažilni robčki za osebno nego in gospodinjsko uporabo, tobačni izdelki s filtri in filtri za uporabo v kombinaciji s tobačnimi izdelki ter lončki za pijačo, pa bo moralo biti označeno, kako ravnati z njimi po uporabi.

V okolju je iz leta v leto več plastičnih odpadkov. Plastika za enkratno uporabo skupaj z ribiškimi odpadki predstavlja kar 70 odstotkov odpadkov, ki pristanejo v naših morjih. Večino jih prinese z obale, med temi je zadnje leto ogromno zaščitnih mask. Zato bodite posebej pozorni ter maske odlagajte v zabojnike z mešanimi komunalnimi odpadki. 


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media