V dobrodelni akciji Koraki za Urbana doslej zbrali skoraj pol milijona evrov

5. avgust 2021

Še vedno teče dobrodelna akcija Koraki za Urbana, kjer družina s pomočjo društva Palčica Pomagalčica zbira sredstva za dveletnega dečka Urbana z redko hudo nevrorazvojno motnjo, imenovano sindrom CTNNB1.  To je huda nevrorazvojna motnja, ki jo povzroča mutacija na kromosomu 3p22.1 gena CTNNB1. Odkrili so ga šele pred manj kot desetimi leti, prinaša pa zaostanek v razvoju, intelektualno motnjo in zakasnitev govora. Gen CTNNB1 se običajno dobro odziva na genetske terapije, ki so se v preteklosti že izkazale za izjemno uspešne pri motnjah, podobnih Urbanovi. Zdravljeni otroci so po takih terapijah začeli hoditi in govoriti, sta ob začetku akcije pojasnila njegova starša. 

Sredstva zbirajo za razvoj genetske terapije, ki jo razvijajo znanstveniki z vseh koncev sveta. Kot je pojasnila Urbanova mama Špela Miroševič, njen malček brez zdravila zelo verjetno nikoli ne bo hodil, govoril in niti ne bo samostojen. 

Za raziskave in razvoj terapije potrebujejo dva milijona evrov. Kot so v društvu Palčica Pomagalčica še zapisali na Facebook strani, so doslej zbrali 477.000 evrov. Podporo so Urbanu na družbenih omrežjih izrazili tudi številni olimpijski junaki, med drugim košarkarji, ki so za Urbana prispevali podpisano žogo. K pomoči so med drugim pozvali tudi kanuist in dobitnik zlate medalje Benjamin Savšek ter kolesarski as in dobitnik bronastega olimpijskega odličja Tadej Pogačar.

Urbanu lahko pomagate tudi vi, in sicer z SMS sporočilom URBAN5 na 1919 ali nakazilom na transakcijski račun SI56 0400 1004 7069 045 z namenom Urban. 

Povzeto po STA


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media