Srčni prostovoljci

27. avgust 2021

 Mala pozornost za veliko veselje

Mladinski svet Slovenije (MSS) je že devetnajsto leto zapored podelil priznanja najbolj srčnim prostovoljcem v različnih starostnih kategorijah, izbrali pa so tudi najbolj odmevne prostovoljske projekte. 

 Priznanje za Naj prostovoljski projekt je prejel projekt Mala pozornost za veliko veselje, ki ga je predlagal DEOS d.o.o., PE Center starejših Notranje Gorice. Nastal je na pobudo direktorice centra Ane Petrič, ki je želela stanovalcem domov starejših -  zlasti tistim, ki nimajo svojcev ali pogostih obiskov, pokazati, da nekdo vendarle misli nanje. Pred petimi leti je začela spodbujati prijatelje in znance, da so pisali voščila stanovalcem domov. Število je vsako leto naraščalo, decembra 2020 pa je presegel vsa pričakovanja, saj so zbrali več kot 70 tisoč voščil in prazničnih pisem. Pisali (in risali) so jih otroci, mladostniki, starostniki, družine, različne skupine, v vrtcih, šolah, fakultetah, organizacijah, občinskih upravah, podjetjih ... Bilo je toliko voščilnic, da so jih prostovoljke programa Starejši za starejše Zveze društev upokojencev Slovenije razdelile še med njihove uporabnike ter uporabnike pomoči na domu.

Za Naj mladinski projekt 2020 so razglasili projekt Dan ZaMe, ki je dijake Gimnazije Kranj ozaveščal o pomenu mentalnega zdravja.

Naj prostovoljka v starostni skupini do 19 let je postala Viktoria Krusharova, ki jo je predlagala Gimnazija Novo mesto. Med drugim je s tedenskimi telefonskimi klici krajšala čas starejšim in jim pomagala premagovati osamljenost.  Naj prostovoljec v isti starostni skupini je na predlog Mladinskega sveta Ajdovščine postal Luka Štrukelj, ki je pri Škofijski Karitas Koper pomagal otrokom pri učenju.

Kristina Stražišar je na predlog Društva Center za pomoč mladim postala Naj prostovoljka v starostni skupini od 20 do 29 let.  Naziv Naj prostovoljec v tej starostni skupini je prejel Luka Mehle, predlagalo pa ga je Združenje slovenskih katoliških skavtinj in skavtov. Med drugim je med epidemijo Covid-19 koordiniral skavtske prostovoljce in prostovoljno delal z bolniki v Univerzitetnem kliničnem centru.

Naj prostovoljka v starostni skupini 30 ali več let je na predlog Društva upokojencev Domžale postala Marija Radkovič. Pomagala je pri več projektih za starejše: vzpostavitvi dnevnega centra, pri brezplačni vožnji za starejše, pri pridobivanju socialne pomoči. Za Naj prostovoljca v isti starostni skupini je bil izbran Mladen Sedlar, ki ga je predlagala Slovenska filantropija. V času epidemije je s kolesom dostavljal hrano na dom starejšim krajanom in zanje opravljal druge opravke.

Naj mladinska voditeljica pa je Eva Bolha, ki je lani opravila kar 1000 ur prostovoljskega dela. Predlagala jo je Zveza tabornikov Slovenije.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media