Državna odlikovanja za Planinski vestnik, Franceta Miheliča in Dušana Repovša

31. avgust 2021

 Predsednik republike Borut Pahor je včeraj v predsedniški palači vročil tri državna odlikovanja. Prejemniki skrbijo za ohranjanje bogate gorniške dediščine, širjenje domače glasbe in razvoj preventivne medicine.

Red za zasluge je prejela najstarejša slovenska revija Planinski vestnik, ki nepretrgoma izhaja že 126 leto. V vseh obdobjih in ob vseh premenah je bil zanesljivo zrcalo delovanja planinske organizacije, pa tudi slovenske gorniške kulture, piše v obrazložitvi priznanja.

 Planinski vestnik je namenjen planincem, alpinistom, smučarjem, kolesarjem, jamarjem in vsem, ki jih planinski svet zanima in bi ga radi poznali. Vsak mesec prinaša bralcem informacije o dogajanjih v planinstvu, od organizacijskih, društvenih in družbenih do športnih in na odpravah; objavlja znanstvene in strokovne članke iz zgodovine planinstva, orografije, vremenoslovja, glaciologije, speleologije, toponimije in drugih ved, pa tudi planinsko-alpinistične potopise, članke o naravi in varstvu narave in leposlovne prispevke.

Prvo številko je februarja leta 1895 izdalo Slovensko planinsko društvo, predhodnik Planinske zveze Slovenije (PZS). V vseh teh letih je revija nekajkrat stala na robu propada, preživela pa je tri vojne, zamenjala dva formata in samo osem glavnih urednikov ter ostala zvesta svojemu izročilu.

 Zdravnik Dušan Repovš je prejel medaljo za zasluge za velike zasluge v javnem zdravstvu in preventivni medicini ter še posebej zdravstveni vzgoji, ter za »posebno čuječnost, ki je spremljala njegovo delo," so zapisali v predsednikovem uradu. Z zdravim življenjskim slogom, pozitivnim razmišljanjem in skrbjo za lastno dobro zdravje je spodbujal tudi druge, od najmlajših do najstarejših, k bolj zavestni in odgovornejši skrbi za zdravje in počutje.

Glasbenik Franc Mihelič je prejel medaljo za zasluge za dolgoletno ustvarjalno in poustvarjalno delo na področju narodnozabavne glasbe ter inovacije pri igranju diatonične harmonike. Z dolgoletnim in obširnim opusom izvirnih melodij, poetičnih besedil in brezhibne izvedbe se je za vedno zapisal v zgodovino slovenske domače glasbe. Kot je še zapisano v utemeljitvi, je »z vedrim nasmehom in široko raztegnjenim mehom našel pot v srca ljubiteljev te glasbene zvrsti,  s svojo glasbo je košček domovine rad ponesel med rojake v tujini.«

Na fotografiji (z leve): France Mihelič, urednik Planinskega vestnika Vladimir Habjan, predsednik RS Borut Pahor in zdravnik Dušan Repovš.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media