V Ljubljani in Mariboru brezplačni prevozi z mestnimi avtobusi za upokojence

31. avgust 2021

Ministrstvo za infrastrukturo se je z mestnima občinama Ljubljana in Maribor dogovorilo o brezplačnem prevozu z mestnimi avtobusi za upokojenke in upokojence, starejše od 65 let, invalide in vojne veterane. Na območju Mestne občine Ljubljana se bodo lahko brezplačno vozili z avtobusi LPP od 1. oktobra dalje, potrebna bo le validacija vozovnice. Novo pravico bodo dobili tisti, ki že imajo veljavno vozovnico Slovenija (za medkrajevni promet), z zapisom na kartico, ko se bodo prvič validirali na vozilu ali na mobilnih terminalih. 

Minister Jernej Vrtovec je danes v Ljubljani pogodbo o poravnavi subvencije za izvajanje mestnega prevoza potnikov, upravičencev do subvencioniranega prevoza, s katero se upokojencem omogoča brezplačen prevoz z mestnimi avtobusi LPP, ob prisotnosti ljubljanskega župana Zorana Jankovića podpisal z direktorjem javnega podjetja LPP Petrom Horvatom. Popoldne se bo srečal še z 
mariborskim županom Sašo Arsenovičem in direktorjem Javnega podjetja za mestni potniški promet Marprom Bernardom Majheničem. 

Kot je poudaril minister, mora javni potniški promet postati hrbtenica prevozov v Sloveniji. Potem ko so omogočili bolj subvencioniran prevoz dijakov in študentov ter brezplačen prevoz upokojencev, starejših od 65 let, invalidov in vojnih veteranov v linijskem in medkrajevnem prometu, so zdaj naredili še korak naprej. Za slednje bo zdaj v Ljubljani in Mariboru omogočen brezplačen promet z mestnimi avtobusi. Pri tem ministrstvo zasleduje dva vidika. »Prvi je socialni vidik, želimo omogočiti trajno mobilnost, omogočiti prevoz potnikov z avtobusom čim širši populaciji. Zaradi okoljskega vidika. In to je drugi vidik. Zeleni dogovor ni le okolje, ampak so tudi ljudje. Če bomo spoštovali zeleni dogovor, potem bomo dosegli vse zastavljene okoljske in podnebne cilje, t.i. razogljičenje," je pojasnil minister.

Dodal je, da se nameravajo dogovoriti o podobni rešitvi tudi z ostalimi mestnimi občinami, npr. Novo Gorico in Velenjem, ki že imata urejen prevoz potnikov znotraj mesta. Prav tako po njegovih besedah razmišljajo, da se podobno uredi za dijake in študente, razmišljajo tudi o ukrepih za zaposlene, s čimer bi spodbudili uporabo javnega potniškega prometa. 

Ljubljanski župan Janković je ob tem pojasnil, da ima Ljubljana skoraj 100 avtobusov, ki jih poganja plin, nadaljujejo z nakupi avtobusov, prešli bodo tudi na električne avtobuse. Župan verjame, da bodo tudi s posodobitvijo železnice prišli do tega, da bo javni program v prevozih LPP, drugih avtobusnih prevoznikov in železnic omogočil, da se uporabijo trajnostni vidiki prevozov in da v Ljubljani ne bo vsak dan 120.000 avtomobilov.

Povzeto po STA


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media