Jubilejno srečanje preživelih internirank in internirancev

2. september 2021

Z lanskega srečanja

 Taboriščni odbor Ravensbrück-Auschwitz organizira jubilejno 60. vseslovensko srečanje bivših internirank, internirancev, političnih zapornic, izgnancev in ukradenih otrok nekdanjih nacifašističnih taborišč in zaporov, njihovih svojcev in prijateljev. Potekalo od 3. do 6. septembra v Portorožu.

 Kot je povedal Matjaž Špat, predsednik Taboriščnega odbora Ravensbrück, bo slovesnost posvečena dvema jubilejema: 60. srečanju in praznovanju  30-letnice države Slovenije, ki se je začela rojevati že bistveno prej, saj je že Zbor odposlancev slovenskega naroda v Kočevju leta 1943 je potekal pod geslom Narod si bo pisal sodbo sam.

Prek kratkih portretov nekdanjih taboriščnic, zapornic, izgnank in ukradenih otok z različnih koncev Slovenije bodo obudili spomin na »vzroke«, zaradi katerih jim je bila odvzeta prostost, na trpljenje in razčlovečenje v taborišču in podali opomin, kako se lahko rojeva zlo, če dobri ljudje pogledajo stran in utihnejo. Sledili bomo mislim preživelega taboriščnika iz Auschwitza. Primo Levi nas opozarja, da se ni nič začelo s plinskimi celicami, s krematoriji in koncentracijskimi taborišči, začelo s je s tem, »da so politiki razdelili ljudi med "mi" in "vi"«.... In začelo se je, so ljudje začeli verjeti, da je vse to normalno, opozarja Špat.

Osrednja slovesnost bo pod častnim pokroviteljstvom predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja potekala v nedeljo, 5. septembra, ob 11. uri v dvorani Colombo Hotela Slovenija v Portorožu na kateri bo slavnostna govornica Tatjana Rojc, slovenska senatorka v Rimu. V kulturnem programu, ki bo stkan v opomin iz spominov žrtev nesmiselnih vojn in pravičnega upora, bodo sodelovali orkester Slovenske vojske s solisti, Marjetka Popovski s spremljevalno skupino glasbenikov, pevk in recitatorjem, učenci in učenke OŠ Koper, tenorist Martin Sušnik, pevec Slavko Ivančič in dramski igralec Domen Valič in drugi.

Besedilo in fotografija: Janez Platiše


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media