Mesec ozaveščanja o Alzheimerjevi bolezni

6. september 2021

September je mesec ozaveščanja o Alzheimerjevi bolezni, ki je najpogostejši vzrok demence. To je kronična napredujoča možganska bolezen, vzrok zanjo pa še vedno ni znan. Na svetu je več kot 44 milijonov bolnikov z demenco, v Sloveniji več kot 32.000 bolnikov, zelo trpijo tudi njihovi svojci.

Slogan letošnje mednarodne kampanje je Diagnoza. Več kot 60 odstotkov vseh bolnikov z demenco ima Alzheimerjevo bolezen, vendar pa v povprečju od prvih znakov bolezni do postavitve diagnoze preteče od 10 do 15 let. Strokovnjaki opozarjajo, da je bolezen pomembno odkriti čim bolj zgodaj, saj hitro zdravljenje lahko upočasni potek bolezni in odloži čas, ko bolnik potrebuje stalno oskrbo.

Po podatkih slovenskega združenja za pomoč pri demenci Spominčica za Alzheimerjevo boleznijo zboli od pet do deset odstotkov starejših od 65 let. Bolezen se lahko pokaže že pri starosti 50 let ali celo prej, a takih je le desetina bolnikov.  Zanjo je značilno, da se začne neopazno z motnjami spomina predvsem za sveže dogodke. Napreduje razmeroma počasi, zlasti pri poznem začetku. Možna so krajša ali daljša obdobja, ko se bolezen upočasni. Od začetnih težav do smrti mine od tri do 20 let, v povprečju pa od 10 do 15 let, navajajo pri Spominčici. V začetnem stadiju so bolniki še razmeroma urejeni, prevladujejo težave s pozabljivostjo, zbranostjo, slabšo časovno in krajevno orientacijo itn. Pozneje se pogosto pojavljajo tudi zapleti osnovne bolezni, kot so vznemirjenost, halucinacije, delirantna stanja, značilni ponavljajoči zaposlitveni nemir in epileptični napadi. V zadnjem stadiju so bolniki povsem nebogljeni in v celoti odvisni od pomoči okolice, pri zagotavljanju osnovnih življenjskih funkcij in pri zagotavljanju varnosti.

Bolniki in svojci bolnikov z demenco lahko dobijo koristne nasvete pri združenju Spominčica, na spletni strani https://www.spomincica.si, na kateri od več kot 200 Demenci prijaznih točk po vsej Sloveniji in vsak dan od 8. do 22. ure na svetovalnem telefonu na številki 059 305 555.

Prva nacionalna konferenca o demenci

Na svetovni dan Alzheimerjeve bolezni, 21. septembra 2021 bo potekala prva nacionalna konferenca, ki se bo ukvarjala s stanjem in izzivi na področju Alzheimerjeve bolezni pri nas, zlasti skozi prizmo sindemije covida-19. O sindemiji govorimo zato, ker je epidemija koronavirusne bolezni vplivala na druga zdravstvena stanja, denimo prepozno odkrite in slabše zdravljene druge bolezni, porast duševnih težav ipd. Konferenca z mednarodno udeležbo, ki jo pripravlja Nacionalni inštitut za javno zdravje v sodelovanju z Znanstvenoraziskovalnim centrom SAZU ter Spominčico – Alzheimer Slovenija bo potekala na daljavo.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media