Brez pogoja PCT le v živilsko trgovino ali lekarno

14. september 2021

 Jutri, 15. septembra, stopajo v veljavo obsežne spremembe odlokov za omejevanje širjenja epidemije covida-19, ki uvajajo pogoj PCT (prebolel, cepljen ali testiran) v veliko večino javnega življenja v državi. Uporaba zaščitne maske je obvezna v zaprtih javnih prostorih in tudi na odprtih javnih krajih, če ni mogoče zagotoviti najmanj 1,5 metra medosebne razdalje (razen tam, kjer se upošteva pogoj PCT).

Prebolelost se dokazuje s potrdilom o pozitivnem rezultatu testa PCR, ki je starejši od deset dni in ni starejši od 180 dni. Za osebe, ki so prebolele covid-19 in so cepljene, pa velja dokazilo, da so se v obdobju do 240 dni od pozitivnega rezultata testa PCR oziroma od začetka simptomov cepile z enim odmerkom katerega koli od naštetih cepiv. Prebolevnik status cepljenega pridobi z dnevom prejema cepiva.

Cepljenost oseba dokazuje z dokazilom o cepljenju proti covidu-19, če je prejela drugi odmerek cepiva proizvajalcev BioNTech/Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Sinovac Biotech ali Sinopharm oz. cepiva Sputnik V; velja tudi potrdilo o prejetem odmerku cepiva Janssen. Kot dokazilo o cepljenju se priznava izpolnjena kartica proizvajalca ali cepilnega mesta, vpis v knjižico o cepljenju ali izdano potrdilo o opravljenem cepljenju.

Testiranje: Negativni rezultat hitrega testa ne sme biti starejši od 48 ur, negativni rezultat PCR-testa pa ne sme biti starejši od 72 ur. Dovoljeno je samotestiranje, ki velja teden dni. V podjetjih morajo določiti čas in kraj samotestiranja, ki ga morajo delavci opraviti na delovnem mestu. Stroške samotestiranja krije delodajalec. Učenci zadnje triade ter srednješolci se prostovoljno testirajo enkrat tedensko.

Pogoja PCT ni treba izpolnjevati le mlajšim od 12 let ter osebam, ki pripeljejo ali odpeljejo otroka oziroma učenca v vrtec, 1., 2., ali 3. razred osnovne šole, glasbeno šolo do vključno 2. razreda, v osnovno šolo s prilagojenim programom ali zavod za vzgojo in izobraževanje otrok in mladostnikov s posebnimi potrebami. Pogoja PCT ni treba izpolnjevati osebam, ki morajo k zdravnika zaradi nujnega zdravstvenega stanja oziroma spremljajo otroka, starega do 15 let, oziroma odraslo osebo, ki ni sposobna skrbeti zase, ter učencem in dijakom pri prevozu z javnim potniškim prometom.

Prav tako pogoj PCT ne velja za obisk trgovine z osnovnimi življenjskimi izdelki in potrebščinami (živilske trgovine, lekarne, drogerije, vendar zunaj trgovskih centrov) ter za  obisk specializiranih prodajaln s farmacevtskimi, medicinskimi, kozmetičnimi in toaletnimi izdelki

Uporaba zaščitne maske

Vladni odlok določa, da je uporaba zaščitne maske obvezna v zaprtih javnih prostorih in tudi pri gibanju in zadrževanju na odprtih javnih krajih oziroma prostorih, če ni mogoče zagotoviti najmanj 1,5 metra medosebne razdalje. Maska ni obvezna na odprtih javnih krajih, kjer se upošteva pogoj PCT.

Maske pa med drugim ni treba uporabljati otrokom do dopolnjenega 6. leta starosti, učencem v osnovni šoli do vključno 5. razreda, ko so v matičnemu oddelku oz. mehurčku, učencem glasbene šole do vključno 2. razreda ter vzgojiteljem predšolskih otrok in pomočnikom v vrtcu pri opravljanju neposrednega dela z otroki.

Prav tako maske niso zapovedane za višje in visokošolske učitelje, kadar predavajo za zaščitno pregrado iz stekla ali podobnega materiala, za govornike v zaprtih javnih krajih oziroma prostorih, če je zagotovljena medosebna razdalja vsaj 1,5 metra, za nastopajoče na javnih kulturnih prireditvah, za osebe, ki izvajajo športno vadbo, če je zagotovljena medosebna razdalja vsaj 1,5 metra, za osebe s posebnimi potrebami, ki jim je uporaba zaščitne maske iz objektivnih razlogov onemogočena, za učence, dijake in študente pri pouku športne vzgoje in pouku športa ter za učence glasbene šole pri pouku pihal, trobil, petja, plesne pripravnice, sodobnega plesa in baleta ter dijake pri pouku plesa, petja in inštrumenta.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media