Živi zdravo. Potuj trajnostno!

15. september 2021

Slogan Evropskega tedna mobilnosti, ki bo potekal od 16. do 22. septembra že dvajsetič zapovrstjo, se glasi »Živi zdravo. Potuj trajnostno!«. Izpostavlja vpliv epidemije covid-19 na javno življenje in promet v mestih ter pozitiven vpliv trajnostne mobilnosti na naše zdravje. V najmanj  84 slovenskih občinah bodo pripravili različne aktivnosti, ki spodbujajo občane h hoji in kolesarjenju ter drugim alternativam avtomobilskemu prometu.

Marsikateri kraji bodo nekatere ulice zaprli za motorni promet ali izvajali že tradicionalne akcije Dan brez avtomobila, Park(irni) dan ali Pešbus za aktivno pot v šolo. Potekale bodo delavnice za šolarje in starejše, delavnice servisiranja koles, pohodi in kolesarski izleti. Nekatere občine bodo predstavile ukrepe na področju trajnostne mobilnosti, na primer izboljšave v kolesarski infrastrukturi, vzpostavitev sistemov za samodejno izposojo koles, brezplačne prevoze starejših in spodbujali krajane h uporabi javnega potniškega prometa.

V Kočevju bo na primer potekala razprava o zapiranju mesta za motorni promet, na Bledu bodo opremili avtobusna postajališča z imeni in zemljevidi ter podelili nagrado najbolj kreativnemu kratkemu videu na temo trajnostne mobilnosti. Občina Bohinj pa je v sodelovanju z društvom Prostorož zasnovala skupno streho, ki bo zavzela 13 parkirnih mest, kjer bodo potekale debate o prostorskih načrtih v občini, so sporočili z ministrstva za infrastrukturo. V Velenju bodo med drugim priredili tek očkov, v Celju kolesarski dan, v Medvodah parkirana fotografska razstava, v Mariboru pa bodo predstavili portal trajnostne mobilnosti v mestu.

Jutri pa bodo na Ljubljanskem gradu podelili priznanja sedmim občinam, ki že dvajsetič sodelujejo ne tednu mobilnosti. To so mestne občine Celje, Koper, Ljubljana, Maribor, Murska Sobota, Nova Gorica in Občina Gornja Radgona.

 Za zdravje in okolje

Ministrstvo za zdravje poziva prebivalce, da se vsaj zadnji dan Evropskega tedna mobilnosti, 22. septembra, v šolo, službo ali po opravkih odpravijo peš ali s kolesom. Kolesarjenje in pešačenje namreč krepita telesno pripravljenost in odpornost, pomagata ohranjati primerno telesno maso, prispevata k dobremu počutju, boljšemu spancu, manjši utrujenosti, zmanjšanju stresa, tesnobe in depresije.

K bolj zdravemu življenjskemu slogu vabi tudi  nacionalna kampanja Dober tek, Slovenija – Zdravo uživaj in več gibaj, ki poteka od 10. do 30. septembra. Aktivnosti potekajo v medijih in na socialnih omrežjih.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media