Spletna posvetovalnica za bolnike s krvnimi raki

22. september 2021

Ob svetovnem dnevu kronične mieloične levkemije je zaživela spletna posvetovalnica posvetuj.se, ki bo bolnikom s krvnimi raki in njihovim svojcem omogočila brezplačne individualne posvete s strokovnjaki s področij psihologije in klinične prehrane. Spletno posvetovalnico so skupaj s strokovnjaki ustvarili v Slovenskem združenju bolnikov z limfomom in levkemijo L&L.

Bolnikom in njihovim svojcem bodo vsak teden na voljo štiri individualne posvetovalnice s psihologinjama in dva s klinično dietetičarko. Vsak uporabnik se bo lahko prijavil na en posvet s psihologinjo in na en posvet s klinično dietetičarko na mesec. Psihologinja Sanja Rošker, ki bo nudila svetovanje na posvetuj.se, je dejala, da pričakujejo veliko zanimanje tudi zaradi "slabše dostopnosti psihološke podpore nasploh v zdravstvenem sistemu".

Spletna posvetovalnica je nastala zaradi potreb bolnikov s krvnimi raki po posvetovanju s psihologi in dietetiki. V času zdravljenja v bolnišnici je za bolnike celostno poskrbljeno, poleg zdravljenja bolezni pa bolnika podpirajo tudi "psihološko, imamo prehranske specialiste, ki vedo, kaj pomeni kemoterapija, in fizioterapevte, ki skrbijo, da bolniki telesno ne propadejo," je na novinarski konferenci ob predstavitvi platforme povedala zdravnica s Kliničnega oddelka za hematologijo Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana Irena Preložnik Zupan.

Bolniki s krvnimi boleznimi psihološko pomoč potrebujejo v času diagnostike, med zdravljenjem in po njem, saj je "soočenje z rakom za bolnika velik izziv, ki ga mnogi ne zmorejo predelat sami in zato potrebujejo psihološko podporo, prav tako pa je uspeh zdravljenja in kakovost življenja odvisna od tudi od pravilne prehrane", je dejala izvršna direktorica Slovenskega združenja bolnikov z limfomom in levkemijo L&L Kristina Modic. Dodala je, da v združenju opažajo, da so potrebe po psihološki podpori in po prehranskem svetovanju med bolniki še posebej izražene, posebej med tistimi, ki se zdravijo ambulantno. Podpora bolnikom je pogosto otežena oz. nemogoča v realnem času, zato so v združenju hvaležni, da je platforma, ki bo omogočala spletne posvete, zaživela.

Posvetovalnica je namenjena bolnikom z limfomom, levkemijo, plazmocitomom in drugimi oblikami krvnih rakov ter njihovim svojcem. Kristina Modic je poudarila, da so se v času epidemije covida-19 stiske pri bolnikih še dodatno poglobile. Spletna platforma je za uporabnike brezplačna in enostavna za uporabo, zavedajo pa se, da vsi bolniki niso vešči uporabe takih platform, zato bodo tistim, ki bodo potrebovali pomoč, to ponudili in jih primerno izobrazili.

Po besedah klinične psihologinje Vesne Radonjić Miholič soočenje z diagnozo rak ni enkraten dogodek, ampak proces, ki lahko traja več mesecev. Opozorila je, da če v tem času bolnik ni deležen pravočasne psihološke pomoči, "lahko razvije svoj vzorec, ki lahko vodi v pasivizacijo in, kar je najslabše, stisko zapre vase". Psihološka pomoč družine ni dovolj, ker se tudi svojci soočajo s podobnimi strahovi kot bolnik, njihov proces soočanja z boleznijo pa ni enak.

Pri bolnikih s krvnimi raki je zelo pomembna tudi prehrana, saj "prisotnost bolezni kot je rak povzroča bolj intenziven potek katabolnih presnovnih procesov, kar vodi v poslabšanje apetita, pa tudi v izgubo telesne mase že pred začetkom zdravljenja," je povedala klinična dietetičarka na Onkološkem inštitutu Ljubljana Urška Jelenko. Dejala je, da opažajo, da taki bolniki pridejo k njim, ko je podhranjenost že prisotna, ta pa lahko vodi do zapletov pri zdravljenju raka.

 Povzeto po STA 


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media