Ženske, skrbite za zdravje tudi med epidemijo

1. oktober 2021

Ob začetku rožnatega oktobra, mednarodnega meseca ozaveščanja o raku dojk, Združenje Europa Donna Slovenija poziva ženske k skrbi za svoje zdravje, ki je v času epidemije še toliko bolj pomembno.

Na Onkološkem inštitutu Ljubljana namreč beležijo manjše število postavljenih diagnoz, kar je zaskrbljujoče. To namreč pomeni, da bodo raki odkriti v kasnejših stadijih, s slabšo prognozo, bolj zahtevnim zdravljenjem in z več poznimi posledicami zdravljenja. Zato v združenju poudarjajo, da v času epidemije covida-19 ne smemo pristati na slabši dostop do zdravstva in pravočasne diagnostike, vabilom presejalnih programov pa se morajo odzivati vsi, ki ga dobijo. Predsednica združenja Tanja Španić ženskam svetuje, da se odpovejo nezdravim razvadam, kot sta alkohol in kajenje. Zelo pomembno je tudi samopregledovanje dojk, ki pa ne more nadomestiti udeležbe na presejalnem programu.

Letošnji dogodki in aktivnosti v rožnatem oktobru bodo potekali pod sloganom Bodi in ostani zdrava! Z njimi želijo poudariti, da lahko sami veliko naredimo za svoje zdravje s preprostimi odločitvami za zdrav življenjski slog. Združenje Europa Donna v rožnatem oktobru vabi tako bolnice kot ozdravljene, da se vključijo s svojimi sporočili in nasveti. Članicam združenja in slovenskim občinam pa so tudi letos predlagali, da problematiko izpostavijo v svojem kraju ali občini. Postavljali bodo denimo stojnice, krasili drevesa in se podali na pohode. Pridružili so se tudi evropskemu dogodku Race for the cure za ozaveščanje o raku dojk. Dogodek do 10. oktobra poteka virtualno.

V akcijah ob rožnatem oktobru bodo sodelovala tudi podjetja. Hofer bo združenje namenil del sredstev od prodaje šampinjonov v roza embalaži, Žito in Lidl Slovenija pa od prodaje kruha Roza oktober.

Rak dojk je najpogostejši rak pri ženskah v razvitem svetu. V Sloveniji je po podatkih onkološkega inštituta med letoma 2014 in 2018 povprečno letno za rakom dojk zbolelo 1396 žensk, umrlo pa jih je 420. Za rakom dojk je v letu 2018 zbolelo 1527 oseb, od tega 1516 žensk in 11 moških, umrlo pa je 473 žensk in pet moških. Ob koncu leta 2018 je med nami živelo 18.571 bolnic, ki jim je bila kdaj v življenju postavljena diagnoza raka dojk. Najpogosteje za rakom dojk zbolevajo ženske od 50. do 65. leta.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media