Prepoznaj, prisluhni in podpri neformalne oskrbovalce 

6. oktober 2021

Danes je evropski dan neformalnih oskrbovalcev, ki ga je lani razglasilo evropsko krovno združenje za neformalne oskrbovalce Eurocarers s svojimi članicami, med katerimi je tudi Inštitut Antona Trstenjaka za gerontologijo in medgeneracijsko sožitje. Ta opozarja, da je prepoznavnost, kdo so družinski oskrbovalci in kaj delajo, še vedno zelo slaba, čeprav vsak dan ali vsaj vsak teden svoje bolne, invalidne in starostno oslabele svojce, prijatelje in znance oskrbuje skoraj vsak peti prebivalec Slovenije. 

Vsak dan več kot 44 milijonov družinskih članov, prijateljev in znancev po vsej Evropi skrbi za svoje onemogle, bolne ali invalidne svojce, prijatelje in znance. S svojim delom družinski ali neformalni oskrbovalci zagotavljajo kar 80 odstotkov oskrbe. Poročilo združenja Eurocarers ter raziskovalne skupine IRCCS-INRCA pa kaže, da se je položaj oskrbovalcev v času pandemije covida-19 vidno poslabšal. Velikokrat prepuščeni sami sebi so neformalni oskrbovalci postali bolj osamljeni, ranljivi in nevidni kot kdaj koli prej. Več kot 60 odstotkov vprašanih je poročalo, da se zaradi pandemije počuti preobremenjeno, in le 17,5 odstotka oskrbovalcev je imelo občutek, da je bilo njihovo delo med pandemijo cenjeno. Hkrati vemo, da evropski sistem dolgotrajne oskrbe brez neformalnih oskrbovalcev ni vzdržen. Preprosto nimamo niti dovolj denarja niti človeških virov, da bi vsem zagotovili formalno oskrbo. Zato je treba neformalne oskrbovalce priznati kot pomembne partnerje pri oskrbi in izboljšati njihovo življenje in tudi življenje oseb, ki potrebujejo oskrbo.

 Letošnje geslo evropskega dne je: Prepoznaj, prisluhni in podpri! Dogodkom, ki potekajo v sodelovanju s slovenskim združenjem neformalnih oskrbovalcev, lahko sledite na Facebookovi strani Družinski oskrbovalci. Tisti, ki potrebujete nasvet glede oskrbovanja bližnjih ali bi se želeli udeležiti brezplačnega izobraževanja, pa lahko vsak delovnik med 9. in 15. uro pokličete na telefonsko številko: 064 299 599. Veliko koristnih informacij lahko najdete na spletni strani Inštituta Antona TrstenjakaNa povezavi: https://www.youtube.com/channel/UCo2rvMWkXzEtNKTla-Bw30g/about pa si lahko ogledate kratke filme o negi in oskrbi bolnih ali oslabelih.

Neformalni oskrbovalci so med nami – so naši sorodniki, prijatelji, sosedje, znanci. Iz njihovih zgodb veje teža opravkov, pa tudi zadovoljstvo in osebnostna moč. Prav je, da tiste, ki oskrbujejo – ki to zmorejo in želijo, podpremo z ureditvijo njihovega položaja z Zakonom o dolgotrajni oskrbi in s priznanjem. Mogoče lahko izkoristimo ta mesec za to, da jim povemo, da smo opazili njihovo delo, da jim, če zmoremo, ponudimo pomoč. Navadno ni treba veliko: morda skočimo zanje ali njihove oddaljene starše v trgovino, morda za uro popazimo na njihovo dementno mamo, morda jim povabimo na sprehod ali jim prisluhnemo… Skrb za naše onemogle je namreč največja šola človeške solidarnosti in v njej smo vsi učenci, pa pravi Ana Ramovš, dr. med., z Inštituta Antona Trstenjaka za gerontologijo in medgeneracijsko sožitje.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media