Za preprečevanje vožnje pod vplivom alkohola

5. november 2021

 Začel se je drugi del nacionalne akcije za preprečevanje vožnje pod vplivom alkohola, drog in drugih psihoaktivnih snovi v prometu. Policisti bodo do 14. novembra pogosteje in bolj temeljito preverjali voznike. Poteka tudi tradicionalna akcija Slovenija piha 0,0, ki se bo zaključila 27. novembra.

Slovenija je po porabi alkohola še vedno visoko nad evropskim povprečjem. Na leto prebivalec, starejši od 15 let, v povprečju popije 11 litrov čistega alkohola. Zloraba alkohola je botrovala vsaki tretji smrtni žrtvi na slovenskih cestah in premnogim poškodbam. Letos je do 15. oktobra v 1104 prometnih nesrečah, povzročenih pod vplivom alkohola, umrlo 25 oseb, 546 je bilo telesno poškodovanih.

Akcijo koordinira Javna agencija RS za varnost prometa v sodelovanju s policijo in nevladnimi organizacijami. Voznike opozarjajo, da se alkohol in udeležba v prometu povsem izključujeta. Neodgovorno in nepremišljeno vedenje zaradi pitja alkohola prinaša težke posledice. Alkohol ni "kriv" za prometno nesrečo. Odgovoren je človek, ki se alkoholiziran usede za volan in nesrečo povzroči, so poudarili v sporočilu za javnost. Prav tako svetujejo, da so udeleženci cestnega prometa v prihajajočih mesecih strpni in previdni. Hitrost vožnje naj prilagodijo prometnim in vremenskim razmeram.

V tem času poteka tudi tradicionalna akcija Slovenija piha 0,0, ki se bo zaključila 27. novembra s tradicionalnim koncertom Policijskega orkestra z gostom Tilnom Artačem. Policisti bodo vsakemu udeležencu cestnega prometa, ki bo napihal 0,0, podelili preventivni letak, ki bo hkrati tudi vstopnica za koncert. Vstopnica za koncert vsebuje QR kodo (e-kodo) za dostop do internetnega naslova, na katerem se bo izvajal koncert. Več informacij najdete na spletni strani nulanula.si.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media