Kristina Modic in prof. dr. Samo Zver z nagrado Državljan Evrope

5. november 2021

Kristina Modic, izvršna direktorica Slovenskega združenja bolnikov z limfomom in levkemijo, in prof. dr. Samo Zver, internist in hematolog, predstojnik Kliničnega oddelka za hematologijo UKC Ljubljana sta prejemnika letošnje  nagrade Državljan Evrope. Prestižno nagrado Evropskega parlamenta sta prejela za solidarnost in vseevropski zdravstveni napredek bolnikov z rakom.

Nagrado sta prejela v Hiši EU v Ljubljani, z obrazložitvijo, da požrtvovalno, z uspešnimi akcijami, strokovno komunikacijo in empatijo že vrsto let skrbita za sodobno zdravljenje hematoloških bolnikov. Povezala sta slovenske strokovnjake in znanstvenike ter osveščata o pomenu pravočasne dostopnosti zdravljenja za vse. Njuno delo je odličen primer sodelovanja stroke z bolniki, solidarnosti, kot tudi zgled za aktivno državljanstvo, zagotavljanje temeljnih vrednot in pravic, vključno z zdravstveno oskrbo za vse. Med drugim sta spomladi organizirala akcijo zbiranja sredstev za nakup sodobnih aparatur za izvajanje nove tehnike celične terapije, kar bo mnogim bolnikom s krvnim rakom in limfomom omogočilo edini možni način zdravljenja in preživetje. Prav tako sta začela kampanjo Daj se na seznam, ki je v nacionalni register prinesla 4000 novih darovalcev krvotvornih matičnih celic, in sodelovala v prvem tovrstnem programu rehabilitacije Skupaj na poti do zdravja, ki bolnikom s krvnimi raki brezplačno zagotavlja redno celostno rehabilitacijo.

Kristina Modic je nagrado simbolično delila z drugimi člani društva in poudarila podporno vlogo medijev med akcijo zbiranja sredstev. Prof. dr. Samo Zver pa se je zahvalil za sodelovanje v projektu Inštitutu za mikrobiologijo in Kemijskemu inštitutu. Opozoril pa je tudi na potrebo po socialni rehabilitaciji bolnikov, ko ti premagajo raka. 


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media