Za večjo vključenost gluhih v družbo

12. november 2021

 Zveza društev gluhih in naglušnih Slovenije je ob dnevu slovenskega znakovnega jezika (14. november) ustvarila dokumentarni film in  stand-up komedijo, ki bosta na ogled v decembru. Pripravili so tudi glasbeni videospot, ki je dostopen ljudem z izgubo sluha. Ob tem opozarjajo na pravico gluhih otrok do izobraževanja v svojem jeziku in o svojem jeziku.

V Sloveniji živi okoli 150 tisoč ljudi z izgubo sluha, približno 1500 se jih sporazumeva v slovenskem znakovnem jeziku. Ta ima 21 tisoč kretenj, kar pa je premalo za potrebe gluhih, da bi lahko enakovredno sodelovali v različnih oblikah družbenega življenja, na kar opozarja zveza. Prav tako nimajo vsi otroci in mladi možnost izobraževanja v znakovnem jeziku. Komunikacija povzroča hudo osamljenosti 150 gluhih starejših, ki bivajo v domovih za starejše občane. Ne morejo se namreč vključevati v redne aktivnosti doma in razvijati medsebojnih odnosov s sostanovalci. Zaradi osamljenosti in izoliranosti začnejo prej slabeti, tako umsko kot duševno, kar lahko vodi v hitrejšo smrt. Na Zvezi društev gluhih in naglušnih Slovenije si zato prizadevajo za ureditev bivalnih enot oziroma oddelkov v domovih za starejše v katerih gluhi bivajo skupaj.

Film, stand-up komedija in videospot

Dokumentarni film 62.a,  Od prepovedi do ustave, nosi pomenljiv naslov -  od junija letos namreč 62.a člen Ustave RS opredeljuje svobodno uporabo in razvoj slovenskega znakovnega jezika. Avtorja Tina Grošelj in Marko Kumer Murč v filmu razkrivata pretresljive usode gluhih, ki so zaradi prepovedi uporabe znakovnega jezika leta 1880 utrpeli nepopravljive posledice.

V stand-up komediji Decibel-ga prvič skupaj nastopajo gluhi igralci: Sašo Letonja, Jelena Bolšedonova, Valerija Škof in Nejc Drekonja, in slišeči komiki: Andrej Težak Tešky, Matej Pušnik, Anton Pevc. Komedija, ki je namenjena gluhim in slišečim gledalcem, prikazuje vsakdanje situacije, s katerimi se pogosto soočajo gluhi.

Matevž Andročec – Ževža, ljubljanski raper, ki je kot tonski mojster sodeloval pri dokumentarnem filmu pa je posnel video spot pesmi Verjemi vase. Predstavljen je tudi v znakovnem jeziku in zato povsem dostopen ljudem z izgubo sluha.

Ogledate si ga lahko na povezavi: https://www.youtube.com/watch?v=OV1zEO17PPc

Okoli 70 milijonov gluhih po vsem svetu se sporazumeva v znakovnem jeziku. Ta ni enoten, temveč obstajajo nacionalni znakovni jeziki. Slovenija je med petimi državami Evropske unije, ki imajo pravico do nacionalnega znakovnega jezika vpisano v ustavo.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media