Spomin na generala in pesnika Maistra

23. november 2021

 Danes je državni praznik, dan Rudolfa Maistra. Praznujemo ga v spomin na 23. november 1918, ko je general Maister s svojo vojsko razorožil nemško varnostno stražo ter prevzel vojaško oblast v Mariboru. Tako je s svojimi borci dosegel, da je velik del slovenskega narodnostnega in govornega območja Štajerske in Koroške prišel pod slovensko oziroma jugoslovansko upravo. Bil je tudi pesnik, slikar in velik ljubitelj knjig.

Življenje in delo Rudolfa Maistra (1874-1934) lahko podrobneje spoznate z obiskom spletne strani www.rudolfmaister.si. Objavljeno je gradivo, ki ga hrani petnajst slovenskih muzejev, arhivov in knjižnic, ter tudi osebni arhivi Maistrove družine. S pomočjo animacije, ki jo je izdelal Ciril Horjak, obiskovalca legendarni general in pesnik kar sam usmeri na svojo življenjsko pot in ga vodi skozi kraje, v katerih je pustil svoj pečat.

Zaradi epidemioloških razmer bodo dogodki v počastitev Maistrovega dne okrnjeni. Na slovesnost v predsedniško palačo v Ljubljani so vabljeni le predsednice in predsedniki vseh društev, članov Zveze društev General Maister, drugih obiskovalcev pa ne bodo sprejemali.

V Škofji Loki bodo priredili okroglo mizo o Maistrovih borcih iz tega dela Slovenije. V Sokolskem domu sta na ogled razstavi Žirovci v bojih za slovensko severno mejo 1918-1919 in General Maister.

Šaleško društvo general Maister Velenje  pa bo vsem osmošolcem v Šaleški dolini podarilo knjigo Gustava Šiliha Beli dvor/nekoč je bilo jezero, saj je bil Šilih sodelavec generala Maistra. Včeraj pa so na mariborskem pokopališču Pobrežje uradno predstavili novo podobo Maistrove grobnice, ki naj bi bolje odražala veličino tako pomembne osebnosti.  


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media