Ne spuščajte neznancev v svoj dom

24. november 2021

 Policija je v zadnjem času zaznala več drznih tatvin iz stanovanjskih hiš. Storilci se pripeljejo z avtomobilom, največkrat dopoldne. Pod pretvezo, da so uslužbenci komunalnega ali katerega drugega podjetja, stanovalca zvabijo na prosto. Eden ga odpelje nekoliko stran in zamoti s prijaznim klepetanjem, medtem pa drugi neopazno stopi v hišo, pregleda notranjost ter pobere denar in vrednejše predmete. Potem se vljudno poslovijo in odidejo.

 Da ne bi bili tudi vi žrtev nepridipravov, upoštevajte nasvete policije. Bodite previdni – če na vrata potrka neznana oseba, ki sprašuje za pot ali prosi za kozarec vode, je ne spustite v stanovanje. Če se predstavlja za serviserja ali izvajalca kakšnih del (želijo napeljati kable, kopati jarke ali zbirajo staro železo), vedno zahtevajte, da vam pokaže identifikacijsko izkaznico ali delovni nalog. Bodite pozorni na videz (oblačila, govor, morebitne posebnosti) in na vozilo, s katerim se je obiskovalec pripeljal (znamko, barvo, tip in registrske številke). Ne vabite obiskovalcev v notranje prostore, če pa z njimi stopite na prosto, imejte pod nadzorom vhodna vrata oziroma jih zaklenite in ključ imejte pri sebi (tudi če stopite samo »za vogal«). Na tako ravnanje opozorite tudi svoje sorodnike ali sosede, saj tatovi še posebej radi obiskujejo starejše osebe, ki živijo na samem.

Če opazite, da se sumljive osebe gibajo okoli vaše ali sosednjih hiš, pokličite policijo na telefonsko številko 113. Seveda jih takoj pokličite, če opazite, da ste bili oropani. Do prihoda policistov ne pospravljajte prostorov niti ne hodite tam, kjer so se gibali tatovi, poskusite se spomniti čim več podrobnosti in si jih zapišite.

Da vas ne presenetijo tatovi

- Bodite pozorni na sumljiva vozila in osebe v okolici svojega doma ter o tem obvestite policijo na telefonsko številko 113. Opozorite tudi sosede.

- Vedno zaklepajte vrata, zapirajte okna in doma ne hranite večjih vsot denarja.

- Neznancev ne spuščajte v svoj dom. Z njimi se pogovarjajte na varni razdalji (skozi okno ali z balkona).

- V pogovorih s sumljivimi osebami vzbudite prepričanje, da niste sami doma.

- Ko odidete od doma, pustite v hiši oziroma stanovanju prižgano luč. Dogovorite se s sosedi, naj bodo pozorni tudi na vaš dom.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media