Če vam je težko, pokličite 

26. december 2021

 Za mnoge je praznični čas zaradi osamljenosti in različnih stisk izjemno težek. Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) ob tem svetujejo pogovor z družinskim članom ali prijateljem, lahko pa tudi s svetovalci po telefonu, ki so usposobljeni za nudenje pomoči.

Zlasti občutki osamljenosti so eden izmed razlogov, zaradi katerega si v prazničnem času ob koncu leta mnogi želijo, da bi se kar najhitreje prebili skozi to obdobje. Osamljenost ne pomeni, da so drugi ljudje fizično odsotni, ampak pomeni odsotnost globljih in trajnejših socialnih stikov z drugimi ljudmi. Osamljenost lahko občutimo kot utrujenost, tesnobnost, napetost, izoliranost, otožnost, frustriranost, pomanjkanje volje, slabšo samopodobo. V času pandemije še dodatno občutimo določene izgube na področju zdravja, zaposlitvene in finančne varnosti, prisotni so občutki izgube nekdanje normalnosti. 

 Prav tako nas lahko izzivi prazničnega obdarovanja obremenijo do te mere, da se ne zmoremo veseliti prihajajočih praznikov. "Praznični stres je mogoče omiliti. Veliko je načinov, kaj lahko vsak zase naredi za boljše počutje med prazniki. Predvsem je najprej pomembno, da preverimo svoja pričakovanja glede praznikov, s kom in kaj si želimo v tem času doživeti. Prav tako si vzemimo čas zase, upočasnimo tempo in dajmo prednost tistemu, ob čemer se dobro počutimo. Počnimo to, kar nas napolnjuje z energijo in družimo se s tistimi, ob katerih se dobro počutimo. Nenazadnje je čas, ki ga namenimo sočloveku, najbolj dragocen," poudarjajo na NIJZ.

Če se stiska v prazničnih dneh tako poveča, da je nič od navedenega ne razbremeni, se je dobro pogovoriti z družinskim članom ali prijateljem, ki nas posluša in razume. Ob nakopičenju več težav je pomembno, da svojih stisk in občutkov ne zanikamo, ampak se obrnemo po pomoč k svojim bližnjim, lahko pa tudi na svetovalce po telefonu, ki so usposobljeni za nudenje pomoči.

 Ob duševni stiski lahko pokličete vsak dan med 19. in 7. uro na 01 520 99 00 ali na zaupna telefona Samarijan in Sopotnik 116 123, ki sta dosegljiva vsak dan 24 ur na dan. Prav tako lahko pomoč dobite na številki Društva SOS telefon za ženske in otroke žrtve nasilja 080 11 55 ali na številki TOM telefona za otroke in mladostnike 116 111 vsak dan med 12. in 20. uro.


Vaši komentarji


© 2022 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media