Palmovo olje tudi v izdelkih, kjer ga ne pričakujemo

7. januar 2022

 Palmovo olje, ki je lahko zdravju škodljivo, je mogoče najti v številnih izdelkih, tudi takih, kjer ga običajno ne pričakujemo, je pokazala raziskava Zveze potrošnikov Slovenije (ZPS). Ob tem izpostavljajo, da je izbira izdelka brez palmovega olja je mogoča, vsekakor pa bolj trajnostna.

 Palmovo olje je zaslediti v številnih keksih s čokoladnim polnilom, sadnih in kakavovih kosmičih, čokoladnih namazih, francoskih rogljičkih, beljakovinskih ploščicah, juhah iz vrečke, picah, paštetah in topljenih sirih. Zaradi velikega deleža nasičenih maščob in morebitne vsebnosti zdravju nevarnih procesnih onesnaževal z zdravstvenega vidika ni najboljša izbira, so v sporočilu za javnost zapisali v ZPS. "Prepoznati izdelek s palmovim oljem je na prvi pogled nemogoče, saj so lahko tudi v skupinah izdelkov, v katerih tega netrajnostnega dodatka ne bi pričakovali. Dober primer so tunine paštete, zamrznjene pice margerita in sadni misliji," je opozorila prehranska strokovnjakinja pri Zvezi potrošnikov Slovenije Nika Kremić. K posebni previdnosti poziva predvsem starše. " Kolegi iz italijanske potrošniške organizacije Altroconsumo so pred leti na testu izdelkov s palmovim oljem, ki jih pogosto uživajo otroci in mladostniki, odkrili prisotnost zdravju škodljivih onesnaževal v mlečnih formulah za dojenčke in glicidil estre v keksih, prigrizkih in čipsu, vrednosti pa so velikokrat presegle sprejemljivo mejo," je pojasnila.

Palmovo olje je mogoče najti tudi v izdelkih za nego las ali kože, ličilih, dišavah, sredstvih za zaščito pred soncem, vlažilnih robčkih, zobnih pastah, milih in detergentih. Vendar je v tem primeru njegovo prisotnost težje potrditi kot pri prehranskih izdelkih. Sestavine, pridobljene iz palmovega olja, so namreč lahko poimenovane na več kot 25 različnih načinov, denimo: Elaeis guineensis, Etyl palmitate, Glyceryl, Hydrogenated palm glycerides, Octyl palmitate, Palm kernel, Palm stearine, rastlinska maščoba ali olje, so opozorili v zvezi potrošnikov.

Poleg tega v državah Evropske unije narašča raba biogoriv, ki so v večji meri sestavljena iz rastlinskih olj. Proizvodnja biodizla temelji na uvoženih surovinah, največkrat na palmovem olju. Na račun njegove pridelave se uničuje ogromne površine tropskih gozdov in mokrišč. Posledično je več kot 200 ogroženih živalskih vrst, med njimi orangutan, sumatranski tiger in bornejski slon, na robu izumrtja, so še navedli v ZPS.

 Če se želimo izogniti palmovemu olju, je treba poiskati alternativni izdelek, ki palmovega olja ne vsebuje. S takšno izbiro bomo spodbudili tudi proizvajalce, da premislijo, preden uporabijo netrajnostno palmovo olje, ki je lahko zdravju škodljivo, svetuje Zveza potrošnikov Slovenije.

Povzeto po STA


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media