Sto let od prve uporabe inzulina

11. januar 2022

 Na današnji dan pred stotimi leti je 14-letni Kanadčan, ki je imel sladkorno bolezen tipa 1, dobil prvo injekcijo inzulina. Potem so se začela prizadevanja za izboljšave v procesu izolacije inzulina in za njegovo širšo dostopnost in uporabo.

Kanadska znanstvenika Frederick Banting in Charles Best sta leto prej uspešno izolirala inzulin iz trebušnih slinavk psov in uspešno zdravila sladkorno bolezen pri psih. Svoja odkritja sta objavila 14. novembra 1921, zaradi česar je ta dan proglašen za svetovni dan sladkorne bolezni. Dva meseca kasneje sta pričela s pripravo inzulina, ki bi bil primeren za zdravljenje ljudi. Uporabila sta ekstrakt trebušnih slinavk goved iz klavnice, je pojasnila Draženka Pongrac Barlovič s katedre za interno medicino na ljubljanski medicinski fakulteti.

Prvo injekcijo inzulina je 11. januarja leta 1922 prejel 14-letni kanadski deček s sladkorno boleznijo tipa 1 Leonard Thompson. Pred tem dogodkom je pomenila diagnoza sladkorne bolezni tipa 1 po navedbah Pongrac Barlovičeve zanesljivo smrt. Po injekciji inzulina se je dečkovo stanje dramatično izboljšalo in je nato živel še 13 let, ko je umrl zaradi pljučnice. " Sedaj pridobivamo inzulin z biotehnološkimi postopki, s pomočjo genetsko spremenjenih bakterij, v katere je bil vstavljen humani gen za inzulin," je še pristavila.

Bolnikov s sladkorno boleznijo je sicer vse več tako v Sloveniji kot v svetu, še posebej s tipom 2, kar je večinoma povezano s staranjem prebivalstva in nezdravim življenjem. Po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) je bilo pri nas leta 2020 po ocenah 173.846 sladkornih bolnikov, kar je približno 2700 več kot leto prej. Tistih, ki jemljejo zdravila, je bilo 118.215, kar je 1,6 odstotka več kot leto prej in skoraj tretjina več kot leta 2010. Od 59.000 do 127.000 ljudi ima sladkorno bolezen, ne da bi vedeli zanjo. Še posebej veliko jih je v vzhodni Sloveniji, med starejšimi od 60 let in tistimi s prekomerno težo.

Na nedavni nacionalni konferenci obvladovanja sladkorne bolezni so opozorili, da narašča število umrlih tudi zaradi sladkorne bolezni kot osnovnega vzroka smrti. Leta 2020 je tako pri nas umrlo 443 ljudi, leta 2019 je bilo umrlih 380, leta 2018 pa 282.

Z naraščanjem števila sladkornih bolnikov pri nas se vsako leto povečujejo tudi izdatki zdravstvene blagajne. Ta je za zdravila leta 2020 znašala 39 milijonov evrov, kar je slabe tri milijone več kot leto prej. Za medicinske pripomočke za zdravljenje sladkorne bolezni pa je šlo 21,88 milijona evrov ali dober milijon več kot leto prej.

Povzeto po STA


Vaši komentarji


© 2022 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media