Dnevi cepljenja vnovič

12. januar 2022

 Epidemiologi pozivajo slovensko javnost k udeležbi na Dnevih cepljenja med 13. in 15. januarjem, da bi dosegli večjo precepljenost prebivalstva proti covidu-19 in s tem lažje prenesli pritisk koronavirusne različice omikron. Opozarjajo, da je pomemben vsak odmerek cepiva, še posebej ključen pa je poživitveni.

Dnevi cepljenja bodo potekali v četrtek, petek in soboto v zdravstvenih domov in v covidnih bolnišnicah po vsej Sloveniji. Vsi cepilni centri bodo odprti od osme ure zjutraj do osme ure zvečer, naročanje ni potrebno. Po potrebi bodo organizirane tudi mobilne enote v sodelovanju s civilno zaščito in rdečim križem, sodelovale bodo tudi druge nevladne organizacije, občine, društva upokojencev ... 

 Širitev virusa lahko omejimo tudi s preprostimi ukrepi, kot so oddaljenost, čim krajše zadrževanje v zaprtih prostorih, ustrezno prezračevanje ter higiena rok in kašlja ter nošnja mask. Najbolj pomembno pa je vendarle cepljenje, zatrjujejo epidemiologi.

Študije so pokazale, da je pri osebah, ki so nedavno prejele tretji, poživitveni odmerek cepiva, za kar 88 odstotkov zmanjšana možnost, da bodo ob okužbi z različico omikron potrebovale bolnišnično zdravljenje. Z vsakim odmerkom cepljenja ojačamo našo imunost pred koronavirusnimi okužbami in s tem zmanjšamo tveganje za težji potek bolezni, je povedal predstojnik mariborske območne enote Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) Zoran Simonovič. "Cepljenje, čeprav nekoliko manj učinkovito pri zaščiti pred omikron okužbo, še vedno dokazano zelo zmanjša tveganje za težji potek bolezni. S tem ko imamo dobro precepljenost v populaciji, zmanjšamo breme zdravljenja koronavirusnih pacientov in predvsem zmanjšamo pritisk na zdravljenje v enotah intenzivne terapije," je še povedal.

Več informacij o cepivih in cepljenju najdete na naslovu:

https://www.cepimose.si/gradiva/za-druzbena-omrezja


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media