Preventivna akcija proti alkoholu in drogam v prometu

4. maj 2022

 Agencija za varnost prometa (AVP) v sodelovanju s policijo danes začenja prvo od treh letošnjih nacionalnih preventivnih akcij za preprečevanje vožnje pod vplivom alkohola, drog in psihoaktivnih snovi v prometu, ki bo potekala do 10. maja.

Kot sporočajo iz agencije, je do konca aprila prometne nesreče v letošnjem letu povzročilo že 439 opitih oseb, povprečna stopnja njihove alkoholiziranosti pa je znašala 1,45 promila. Umrli so štirje ljudje, med njimi tudi voznik električnega skiroja s kar 1,95 promila. Lani so alkoholizirani povzročitelji zakrivili 1513 prometnih nesreč, v katerih je življenje izgubilo 37 ljudi oziroma dobra tretjina več kot leto prej. 

 V času nacionalne preventivne akcije bodo policisti ob rednem delu, pa tudi z občasnimi poostrenimi nadzori, preverjali, ali vozniki vozijo pod vplivom alkohola, drog in drugih psihoaktivnih snovi. Aktivnosti so evropsko usklajene in jih koordinira evropska zveza prometnih policij Roadpol. Večina držav bo 7. maja izvedla maraton nadzora psihofizičnega stanja voznikov. V Sloveniji bo akcija potekala od sobote od 18. ure do 6. ure naslednjega dne. Policija in agencija bosta okrepljeno pozivali k odgovorni vožnji tudi z objavami opozoril in preventivnih nasvetov na družbenih omrežjih in spletnih straneh.

Kot je povedal direktor Agencije za varnost prometa Jože Hribar, se morata alkohol in udeležba v prometu povsem izključevati, saj prometne nesreče, povzročene pod vplivom alkohola, praviloma prinašajo težke poškodbe, invalidnost in celo smrt ter zaznamujejo številne družine. "Zelo zmotno je prepričanje, da obilna hrana lahko ublaži posledice pitja alkohola. Zaradi hrane pride le do zakasnitve in se alkoholiziranost pokaže kasneje. Tudi svež zrak in gibanje na prostem ne moreta izničiti učinka popitega alkohola," je dodal Hribar.

Vodja sektorja prometne policije Ivan Kapun pa opozarja, da se kar vsaka tretja smrtna prometna nesreča zgodi zaradi vožnje pod vplivom alkohola. Vse voznike zato poziva, naj nikar ne sedejo za volan, če so pred tem uživali alkohol ali druge psihoaktivne snovi, oziroma naj si zagotovijo varen prevoz.

Povzeto po STA 


Vaši komentarji


© 2023 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media